Концерт в рамките на новата програма „Фортисимо Фамилия“

Максим Ешкенази,
Фондация „Америка за България“
представят
в партньорство със „Софийска филхармония“
„Приказки за тромпет“

с участието на Петър Македонски (солист) и
Калин Врачански (актьор)

На 20 октомври Максим Ешкенази и фондация „Америка за България“ представят в партньорство със Софийската филхармония първия от осемте концерта, част от програма „Фортисимо Фамилия“.
На пресконференция днес (16 октомври) беше официалното представяне на програмата. „Фортисимо Фамилия”, освен провеждането на концерти за семейна аудитория си поставя за цел и да убеждава в ползата от пълноценното музикално образование. Да обедини хора и организации, които работят в това поле, да допълва заедно с „Фортисимо Клас” училищната програма по музика, да работи за създаване на младежки оркестри и да привлече интереса на обществото към богатия ресурс на класическата музика и нейната сила да изгражда пълноценни личности.”, споделя Светлина Ангелова-Терзиева, директор на програмата „Фортисимо Фамилия”.
„Точно по време на „Приказки за тромпет” ще се случи един от идентичните концерти тук, в Щатите. Зала от 2500 места всеки път е пълна с деца и родители, като концертът се изпълнява дори два пъти едно след друго. Надявавам се и „Фортисимо Фамилия” да има такава съдба и успех”, сподели Максим Ешкенази, който благодарение на видео връзка се включи в пресконференцията.

„Приказки за тромпет“ е първият концерт от програмата, който ще запознае децата и техните родители със звука и особеностите на инструмента. Солистът Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност. В програмата влизат „История на войника“ – Игор Стравински, „Полета на бръмбара“ – Римски Корсаков, „Музика на водата“ – Хендел, „Индиана Джоунс“ – Джон Уилямс и др. Популярен със своя музикален талант, Петър Македонски е бил първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет, в Софийската филхармония, а понастоящем е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.
„Ние нямаме за цел да направим децата музиканти, в никакъв скучай, просто искаме те да имат правилна представа за класическата музика. Първият ми въпрос във всяко училище, в което преподавам е „Кой от вас е бил на класически концерт?” Единици са били, което е тъжно. Убеден съм, че програма като „Фортисимо Фамиля” може да промени това.”, споделя Петър Македонски, солист-тромпетист.
Негов партньор на сцената ще бъде актьорът Калин Врачански. В ролята си на водещ обичаното лице от театралната сцена, телевизията и киното ще разкаже повече за инструмента, произведенията и композиторите. Благодарение на грабващи, достъпни за децата приказки и игри, разказвачът ще въвлече присъстващите в това, което се случва на сцената. Малко известен факт за Калин Врачански е, че в началото на своята кариера е играл куклен театър в Кърджали. Освен това чухме гласа му в „Рапунцел и разбойникът“, където озвучи духовития Флин. Ето защо не остава никакво съмнение, че актьорът ще намери най-добрия начин да грабне и задържи вниманието на малките зрители.

„Приказки за тромпет“ ще се дирижира от Любомир Денев – младши.

Програма „Фортисимо Фамилия“
Много са свидетелствата, че музикалното образование влияе изключително благотворно не само на умственото и психоемоционално развитие на децата, но и на социалните и когнитивни умения. Изследванията показват, че общуването на децата с музиката в ранна детска възраст стимулира тяхната обща интелигентност и емоционално развитие. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.
Именно това е основната цел на програма „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално – образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика. По време на концертите децата се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и интересни факти от живота на именити композитори, имат възможността да чуят бисери от световната музикална съкровищница, изпълнени от професионален оркестър.
В програмата участват любими на децата актьори и известни инструменталисти. Целта на „Фортисимо Фамилия“ е да събуди в децата интерес и да развие вкус към красотата и непреходната стойност на класическата музика. Подборът на произведенията е съобразен с възрастта на слушателите, начинът на поднасяне на програмата е достъпен и забавен, за да може децата да усетят неповторимото очарование на живото изпълнение.

20 октомври, 11:00 часа, Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)
Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
тел.: 02/987 76 75, работно време: 09:00 – 22:00 часа

Сподели в: