Концерт в памет на Дико Илиев ще се състои в София

На 31 май 2008 г. от 17.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще се проведе тържествен концерт и церемония по награждаване на победителите от Конкурса за нови произведения за духова музика, посветени на 110-годишнината от рождението на композитора Дико Илиев и 70 години от първото изпълнение пред микрофоните на Българско национално радио на негово произведение, съобщиха от Столична община. Софийският духов оркестър с диригент Григор Паликаров ще изпълни новосъздадените композиции.

Проявата ще бъде открита от кмета на София Бойко Борисов. Той ще връчи и първата награда от Конкурса за нови произведения, който е съвместна инициатива на Столична община, Общински културен институт – Дом на културата "Искър” и Българско национално радио. Наградният фонд е осигурен от Министерство на културата.

На 31 май в 12.00 часа всички програми на Българското национално радио ще излъчат "Дунавско хоро”.  В същия ден духови оркестри от цялата страна ще проведат шествие по улиците на София и ще изнесат концерти с произведения на Дико Илиев.

Общински културен институт – Дом на културата "Искър” и БНР подготвят специален компактдиск с новосъздадените произведения в изпълнение на Софийския духов оркестър. Дискът ще включва и избрани интервюта на Дико Илиев и негови хора от "Златния фонд” на националното радио.

Сподели в: