„Концерт в лятна нощ 2013” с Виенската филхармония и Лорин Маазел

Sony Classical & Вирджиния Рекърдс ще издадат предстоящия „Концерт в лятна нощ 2013” в изпълнение на Виенската филхармония, под диригентството на Лорин Маазел с музиката на Верди и Вагнер. Концертът чества 200 години от рождението на двамата велики композитори: Рихард Вагнер (1813 – 1883г.) и Джузепе Верди (1813 – 1901г.).

Станалият традиционен вече „Концерт в лятна нощ” е сред най-популярните събития на открито в света на класическата музика. От 2008-ма насам, концертът се организира всяка година на открито в парка на двореца „Шьонбрун” във Виена, Австрия. Паркът служи като приказен декор за музикалната вечер, която е напълно безплатна за жителите и гостите на австрийската столица. Диригенти на предишните издания на летния концерт се изтъкнати майстори като Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Франц Велсер-Мьост, Валерий Гергиев и Густаво Дудамел.

На 30 май 2013г. Виенската филхармония с гост-солист – швейцарският тенор Михаел Шаде – под диригентството на Лорин Маазел, ще изпълнят програма с популярни откъси от произведения на Верди и Вагнер. Началото ще бъде дадено с Триумфалния марш от „Аида”, който ще поведе публиката към любими мелодии от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от „Ломбардци”, Танци от „Отело” и Увертюри от „Луиза Милер“ и „Силата на съдбата”. Музиката на Верди ще се редува с творби от Вагнер, като селекцията включва Прелюдия от „Нюрнбергските майстори певци", Легенда за светия граал от „Лоенгрин”, както и изключително популярната „Ездата на валкириите“ от "Валкюра".

Концертът ще бъде достъпен за любителите на класическата музика по целия свят, след като милиони зрители и слушатели в повече от 60 държави, ще могат да му се насладят в директните радио и телевизионни излъчвания. В сърцето на Шьонбрун парк се очакват да присъстват близо 100 хиляди виенчани и гости на града. Концертът ще започне привечер от сцената, издигната пред величествения фонтан на Нептун.

Тазгодишното издание на „Концерт в лятна нощ” ще бъде дирижирано от една от най-значимите фигури на световния подиум – маестро Лорин Маазел. В своята забележителна кариера, продължаваща повече от 70 години (той започва като дете-чудо още на 8-годишна възраст), Лорин Маазел дирижира близо 200 оркестъра и има над 300 звукозаписа. Той има специално отношение към Виена – бил е артистичен директор на Виенската държавна опера и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Популярният тенор Михаел Шаде, също е добре познат на австрийската публика с ролите си във Виенската държавна опера. Тенорът е в афишите и на всички световни оперни театри от Метрополитън опера в Ню Йорк и Ла Скала в Милано до Парижката опера и Фестивалът в Залцбург.

Традицията на Виенската филхармония ни връща в далечната 1842г., когато Ото Николай (германски композитор и диригент), дирижира концерт с членове на императорския оркестър към “Hof-Operntheater”. Този концерт, наречен „Филхармонична академия” се смята за събитието, с което Ото Николай създава Виенската филхармония като самостоятелен оркестър. От основаването на Виенската филхармония до днес, оркестърът се управлява от Административен комитет, чията дейност (артистична, организационна и финансова) е независима. Всички решения се взимат на демократичен принцип с гласуване от членовете на оркестъра на общо събрание.

Дворецът Шьонбрун заедно с бароковия парк е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и дава неповторим визуален чар към изключителното музикално съдържание на „Концерт в лятна нощ”.

„Концерт в лятна нощ 2013” ще бъде издаден на CD, DVD, Blu-ray, както и в дигитален формат от Sony Classical/Вирджиния Рекърдс на следните дати:
CD: 10 юни, 2013
Дигитален формат: 10 юни, 2013
DVD: 23 юни, 2013
Blu-ray: 23 юни, 2013

Програма

VERDI: Triumphal March from Aida
WAGNER: Prelude to Die Meistersinger von Nürnberg
VERDI: “La mia letizia infondere” from I Lombardi
VERDI: Dances from Otello
WAGNER: Prelude and Death of Isolde from Tristan und Isolde
VERDI: Overture of Luisa Miller
WAGNER: Story of the Holy Grail from Lohengrin
VERDI: Overture of Forza del Destino
WAGNER: Prelude to Act 3 of Die Walküre (“Ride of the Valkyries”)

Сподели в: