Концертът на Буена Виста Соушъл Клуб-акцент в програмата на НДК

Седмична програма на НДК от 2 до 8 февруари 2009 г.

3 февруари, вторник

Зала 1 от 19.00 часа  – Фолклорно шоу по случай 10-годишния юбилей на Професионален фолклорен танцов театър “Акрани” – гр. Пловдив
С участието на  известни гост-изпълнители, които ще представят само български фолклор – Ивана, Емилия, Николай Славеев, Славка Калчева, Юри Крумов, Орхан Мурад, Драгомир Драганов и др.

Зала 7 от 18.00 часа – Поетична вечер, посветена на  юбилея на Велин Георгиев, която ще събере почитателите на неговото творчество
Водеща – Елена Алекова.
Председателят на Съюза на писателите Николай Петев ще прочете пред гостите официалните поздравления към юбиляря от страна на държавните институции.
Слово за събрата си по перо ще произнесе Петър Караангов, поезията на поета ще прозвучи в изпълнение на актьора Вели Чаушев, а музикалният съпровод на пианото ще бъде дело на проф. Снежана Барова.

Велин Георгиев е автор е на много поетични и публицистични книги, а също и на стихове за деца. По-известните заглавия са: "Тук съм", "Присъствена книга", "Душа на кръста", "Адски камък", "Видовден", "Анонимно човечество" и др. Живее в София.
Неговото стихотворение "Чужда кръв" през 60-те години едва не "взривява" социализма и става тема на национално съвещание по идеологическата диверсия. Самият Тодор Живков го заклеймява като "зов за контрареволюция". То е коментирано от Петър Увалиев по радио "Свободна Европа". След този "случай" авторът изпада в немилост, а книгите му са "замразени" през следващите години по всички издателства. Тези свои преживявания поетът е описал в книгата си "Видовден". Велин Георгиев е създател на Националния литературен салон "Старинният файтон", приютен преди 14 години от къщата-музей "Димитър Благоев" в София. Сам е организирал и провел над 550 лирични срещи с поети, белетристи и литературни критици, представил е техните новоизлезли книги. Организирал е множество творчески юбилеи и паметни литературни вечери на известни български писатели. Активното участие в националния литературен процес превръща Файтона в легендарно убежище на духовността. Днес той е притегателен литературен център за пишещите от всички краища на България. И съвсем естествено го наричат национален. В почетната книга на неговите гости са записани имената и на пловдивските творци Димитър Атанасов, Иван Вълев, Светла Караянева.
В книгата "Небесна колесница" – думи, изречени на глас /издание на Национален литературен салон "Старинният файтон", 2007/, излязла от печат в края на миналата година, авторът е включил есеистични текстове-слова от около 200 представяния на автори във Файтона. На срещата с Велин Георгиев освен "Небесна колесница" в полезрението на публиката ще бъдат още книгите "Белязано дърво" – избрана лирика /Издателство "Сибия", 2003/ и "Време за апостоли" /Издателство "Рал-Колобър", 2008/.

Мл. клуб от 19.00 часа – “Шантави пари” от Рей Куни
Режисьор – Андрей Аврамов
Атрактивно, по английски забавно, форсирано с неочаквани обрати, взривено от щури заплетени ситуации представление на ДПТ,   с елементи на   крими-трилър…

4 февруари, сряда

Зала 1 от 19.30 часа – Фолклорен мегаспектакъл с участието на 400 ученици от горните класове на елитните национални училища по български фолклор – Котел, Плевен, София, Широка лъка
Насладете се на многоцветния вихър от танци, песни, прекрасни носии  и ентусиазъм  на  младите пазители на българската традиция!
Режисьор – Стефан Мушатов,
Хореограф – Христо Иванов
Художник –  Георги Петров
Под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов

Фоайе етаж 0 от 10.00 до 19.00 часа – Специализирано изложение по професионална хигиена, почистваща техника, технологии и услуги до 7 февруари вкл.

5 февруари, четвъртък

Мл. клуб от 19.00 часа –Дипломен спектакъл “Сън в лятна нощ” – Уйлям Шекспир.
Постановка Георги Новаков.
Асистент – режисьор Ивет Радулова.
Музикално оформление Петя Диманова – лауреат на „Аскеер” за театрална музика за 2005 г. и 2007 г.

« В този свят тъй чуден ,
макар да мислиш, че си буден,
то сън е може би…»

Участват абсолвентите от ІІІ-ти курс на Театрален колеж «Любен Гройс» с
художествен ръководител Георги Новаков.

6 февруари, петък

Зала 1 от 20.00 часа Концерт на Буена Виста Соушъл Клуб

Българските почитатели ще могат да видят на живо прочутите кубински музиканти от “Буена Виста соушъл клуб” – Хулио Алберто Фернандес и Янко Пизако. Те ще изнесат концерта “Live from Buena Vista – The Havana Lounge”. У нас трябваше да дойде и Пио Леива, но той почина малко преди началото на световното турне. Ще им партнират младите кубински музиканти от групата “Афро Кюбан ол старс” с тяхната солистка Тереса Гарсиа Катурла
Орг. Жокер Медиа

Сподели в: