Концертна версия на операта "Порги и Бес"

Изявени американски музиканти пристигат в София тази седмица за концертно изпълнение на фрагменти от операта „Порги и Бес“. Афроамериканските певци Нагуанда Нобълс (сопран), Бенджамин Полайт (бас-баритон), както и диригентът Андре Дж. Томас ще представят избрани откъси от шедьовъра на Джордж Гершуин в програмата Soul of America на 10 март (четвъртък) от 19:30 в зала „България“. Концертът е с участието на Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио. Това е финалното събитие за сезона от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. 

„Порги и Бес“ се счита за първата американска национална опера, а Гершуин определя творбата си като „народна опера“. Тя е създадена по новелата на Дю Боус Хейуард „Порги“, в която се разказва за живота на чернокожите в малко градче от Юга. За да се потопи в атмосферата на сюжета, композиторът прекарва няколко месеца в едно село край Чарлстън (Южна Каролина) и взема участие в живота и заниманията на местните чернокожи. Това му помага да пресъздаде духа на афроамериканския музикален фолклор по изключително ярък и въздействащ начин.  „Порги и Бес“ е една от най-ценните творби в музикалното наследство на Гершуин. Представена без особен успех на Бродуей през 1935 година, операта печели световна популярност едва през 50-те години на двадесети век.  В програмата Soul of America на 10 март ще бъде представена концертната версия на „Порги и Бес“, създадена от Робърт Ръсел Бенет през 1956 г. Тя е много близка до оригиналната оркестрация на Гершуин и включва някои от най-хубавите откъси на операта: Summertime (песен на Клара), Bess, You Is My Woman Now (дует на Порги и Бес), It Ain't Necessarily So (песен на Спортинг Лайв), Oh Lawd, I'm On My Way (финална сцена) и др.

Хорът на Класик ФМ радио, ръководен от проф. Теодора Павлович вече започна репетиции за участието си в концерта. Ролята на състава е ключова за тази програма, в която освен музиката на Гершуин, са включени традиционни спиричуъл и госпъл песни, както и музика от Джон Уилямс и Джеръм Кърн.

Билетите за концерта Soul of America са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com

Андре Дж. Томас е дирижирал множество хорови състави в САЩ, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия. Бил е гост-диригент на Бирмингамския симфоничен оркестър, Чешкия национален симфоничен оркестър, Берлинския радиохор, Хора на Нидерландското радио, оркестрите Charlotte Symphony, Tallahassee Symphony и др. От 1988 г. той работи като артистичен директор на Общинския хор на Талахаси. Последната му книга "Way Over in Beulah Lan': Разбиране и изпълнение на негърския спиричуъл“ бързо става част от основната литература в тази област. През 2011 г. Андре Томас получава отличието Distinguished Service Award от организацията Chorus America.

Родена в Талахаси, певицата Нагуанда Нобълс учи във Florida State University (FSU) и завършва бакалавърска и магистърска степен. Специализира в Грац, Австрия, където работи с известни вокалисти и преподаватели. След дипломирането си Нагуанда Нобълс започва кариерата си в Austin Lyric Opera. През 2005 година тя дебютира в оперния театър на Пенсакола. Представя се с голям успех в постановка на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт в Питсбъргската опера. Участвала е също в постановки на  оперните театри в Дейтън, Стоктън, Атланта и в концерти с Берлинския радиохор и с Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Курт Мазур.

Бенджамин Полайт произхожда от Атланта (Джорджия). Певецът притежава уникален и красив басов тембър. Завършва Florida State University, след което участва в интензивна програма на Американския институт за музикално обучение (AIMS) в Грац, Австрия. Има много изяви със Симфоничния оркестър на Северозападна Флорида, Оперния хор на Атланта, както и с Atlanta Opera Company.

За Музиката на Америка
„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“.

Сподели в: