„Концертмайсторите“ за есенния сезон вече са в продажба

Цикълът представя два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио със солисти Людмил Ангелов, Надя Кръстева, Елин Колев и Виктория Василенко

На 13 октомври и 7 ноември, в зала "България" ще се състоят двата концерта от есенното издание на цикъла „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио. Билетите вече са в продажба. И двата концерта ще бъдат под диригентството на маестро Григор Паликаров.

Първият концерт ще даде началото на новия сезон за музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио с програмата "Българска класика". В нея са събрани някои от шедьоврите на родната класическа музика, сред които са рапсодия „Вардар“ и Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, ария из операта „Момчил“ от Любомир Пипков, песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин. Солисти за концерта ще бъдат Людмил Ангелов, пиано и мецосопраното Надя Кръстева, един от най-забележителните български оперни гласове от младото поколение.   
 
Вторият концерт от цикъла представя младите звезди на българската класическа музика – цигуларят Елин Колев и пианистката Виктория Василенко, които наскоро участваха с голям успех на фестивала „Варненско лято“. Програмата за концерта през ноември е съставена изцяло от творби на Лудвиг ван Бетовен и ще започне с драматичната увертюра „Кориолан“. Носителят на приза за дебют „Музикант на годината“ 2013 Елин Колев, ще интерпретира забележителния цигулков концерт на Бетовен, а Виктория Василенко ще изпълни първия клавирен концерт на великия немски класик.  

До 1 септември билетите за цикъла „Концертмайсторите“ се продават само online на TICKETS.BG. След 1 септември билети за двата концерта могат да бъдат закупени и от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

Събитието се организира от „Кантус Фирмус“ и е финансирано от Столична програма „Култура” на Столична община. Реализира се в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г”.

Цикъл „Концертмайсторите“
„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали  водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. Именно в „Концертмайсторите“ през м. май 2013 г. с огромен успех дебютира талантливият цигулар от български произход Елин Колев. През сезон 2013-2014 блестящи концерти в цикъла изнесоха цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази и Светлин Русев.
 
За „Кантус Фирмус“
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви и турнета на български и гостуващи артисти и състави.

 

Сподели в: