Концерти за виола на Елисавета Станева

Музикална къща „Гега Ню” издаде интересна програма с концерти за виола. В нея са включени произведения от Хофмайстер и Телеман (за първи път в България!) и Щамиц. Те са сред най-важните във виоловия репертоар. Обикновено композиторите третират виолата предимно като оркестров инструмент. Не са много произведенията за виола. Затова и записите на талантливи виолисти са събитие за музикалния живот. В малобройните произведения за виола те показват красотата й и големите й възможности.

Сред вече утвърдените виолисти на световната сцена е и Елисавета Станева. Родена в Пловдив и завършила там Музикалното училище, тя продължава в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Университета по музика във Виена. Посещава многобройни майсторски класове при Табеа Цимерман, Томас Рибл, Михаел Кугел и Диемут Попен. От 1992 до 1996 г. е в състава на Младежкия оркестър „Густав Малер” с диригент Клаудио Абадо, а по-късно свири в Камерния оркестър „Малер”. От 2001 г. е водач на виолите във Филхармоничния оркестър на операта в Грац (Австрия). Освен ангажиментите й, свързани с оркестъра, тя концертира също като солист и участва в състава на различни камерни формации в Европа и САЩ. Носителка е на престижни награди: на японската Фондация Нипон, наградата OESTIG за отлична интерпретация на съвременна австрийска музика и др. Лауреат е на национални и международни конкурси.

Диригент на записите е Найден Тодоров. Роден е в България. Учи при Карл Йостеррайхер и Урош Лайович във Виена и след това дирижира някои от най-добрите оркестри в Европа и Америка, както и в Израел. В момента заема поста генерален мениджър и музикален директор на русенската държавна опера и филхармоничен оркестър. Заедно с това той е Музикален директор на прославения Международен музикален фестивал „Тракийско лято”, а от 2001 г. често гостува на Националната опера и балет в София и е главен гост диригент на Софийска филхармония от сезон 2003 – 2004.

Участват още Илиана Тодорова – Байчева – басо континуо и Тракийския камерен оркестър, създаден през 1998 г. В състава свирят талантливи музиканти от Пловдив и региона. За този период с оркестъра са работили изтъкнати български и чуждестранни солисти и диригенти, а оценката им, както и оценката на публиката, е много висока.

Сподели в: