Концертите от “Пиано Екстраваганца” започват на 25 септември

На официална пресконференция на 19-ти септември, в Полския институт в София, с „Музикална пиано закуска“ беше обявено откриването на седмия поред музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”. За откриването свириха младите таланти Георги Василев и Констанца Дюлгерова.

Концертите започват от 25 септември и продължават до 6 октомври в три зали – Централният военен клуб, Националната опера, Аулата на Софийски университет. Очакват ви 6 клавирни рецитала, 2 камерни концерта, 2 джазови концерта, ден на „Отворени врати“ за деца и възрастни и една премиера на документален филм за Астор Пиацола. Изключителните артисти и разнообразието на подбрания репертоар в тези 10 концерта ще задоволят и най-изтънчените вкусове на публиката.

В рамките на фестивала се провеждат три допълнителни образователни инициативи, чиято цел е да създадат платформа за неформално, но качествено образование и пиано култура за младите таланти у нас.

Ден на отворените врати е събитие, което среща младите таланти и с изявените творци. Начинаещи музикални изпълнители имат възможността да обменят опит и да получат съвети и напътствия от маестро-виртуози. Майсторски класове за напреднали е формат насочен към развитието на бъдещите български звезди на сцената. Ден на младите лауреати запознава неформално младите български таланти и публика с международно известни артисти с доказано майсторство, поканени за участие във фестивала.

Три от водещите световни имена на пианото присъстват в програмата на концертите: австриецът Инголф Вундер, един от най-нашумелите млади пианисти; българската звезда Евгени Божанов, който в момента е чест гост на най-престижните световни сцени; руският пианист и композитор Вячеслав Грязнов, наследник на великата руска традиция на композитори-пианисти.

Участва още и 18-годишният китайски джаз и класически пианист А Бу, който е един от най-добрите интерпретатори в света на музиката на големия съвременен композитор Николай Капустин – един от малкото автори, който много умело съчетава класическите музикални форми с джаза. Концертът на А Бу е посветен на 80-годишния юбилей на маестро Капустин и ще предостави една изключителна възможност за българската публика да се наслади на музиката на този автор.

В колаборация с Италианския културен институт ще се представи и младата италианска пианистка Елоиза Кашо, възпитаничка на легендарната неаполитанска клавирна школа, дала на света цяла плеяда изключителни пианисти.

За всички концерти на фестивала ще бъде ползван роял от най-висок клас, YAMAHA CFX, собственост на здружението “Виртуозно пиано”, закупен със средства от дарителска кампания, реализирана от фондациите “Пиано Екстраваганца” и “Културни перспективи” през 2015 г.

Вижте пълната програма тук.

Повече за организаторите

Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца”. Най-важната цел на фондацията е възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение в концертите на фестивала. За целта се привличат както реномирани артисти, така и млади дарования с желание да изпълняват подобен репертоар.

Повече за фестивала

Фестивалът “Пиано Екстраваганца” е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. Освен артистичен директор, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието. Фестивалът е печелил престижни отличия, като наградата “Музикален проект на годината” в годишните награди на предаването “Алегро Виваче” на БНР за 2016 г. и признанието на ЮНЕСКО за опазване на световното музикално наследство.

Сподели в: