Конференцията „Триалози“ обединява наука, изкуство и технологии този уикенд в София

Първото от поредицата интердисциплинарни събития на платформата RELOGIA ще се проведе от 24 до 26 ноември в Ректората на СУ

На 24, 25 и 26 ноември в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в 224 зала „Америка за България“ ще се проведе тридневното събитие „Триалози“, първото от поредицата интердисциплинарни събития на иновативната платформа RELOGIA, която разглежда съвременния свят и неговите основни проблеми през единна призма, обединяваща наука, изкуство и технологии.

Както говори самото име на събитието, то ще включва „триалози“ върху следните теми: „Съвременната Художествена Форма и Науката на възприятието“ – 24.11; „ Видовете реалности. Технологиите – инструмент вместо цел “ – 25.11; „Естествен и изкуствен интелект“ – 26.11. Тези теми ще бъдат пречупени през през погледа на представители на науката, изкуството и технологиите. Аудиторията ще има активно участие в обсъжданията, реализирано чрез интерактивна aпликация.

Ще бъдат представени и проектите “Паметта на човечеството”,  част от програмата за интердисциплинарно интерактивно изкуство, Interface Cultures на Университета в Линц и една от пионерските организации за технология, общество и култура – Арс Електроника.

Сред участниците на тридневния форум са изявени български и чуждестранни имена от различните видове направления като Михайло Николич, основател и CTO (главен технологичен директор) на дигитална агенция Athlon, както и на дигиталния иновационен хъб Resonator и образователен център Технократи; доц. д-р Леандър Литов – физик, член на борда на ЦЕРН, ръководител на българския екип в ЦЕРН, Европейска организация за ядрени изследвания, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”; Камен Козарев – астрофизик, Институт по астрономия на БАН, Харвард-Смитсониън център по астрофизика Бостън, САЩ; проф. д-р изк. Петер Цанев – художник, преподавател по Психология на изкуството и арт-терапия в Националната Художествена Академия; Агниешка Дейнович (Biofeedback, невротерапия, невротренинг); Мартин Кунце (MOM, Memory of Mankind); Климентина Миленова (Interface Cultures, Kunstuniversitat Linz, Ars Electronikа); Момчил Алексиев – филмограф и сценограф (творческото  студиоInteractive Lab, VR Lab BG); Христо Колев – магистър по медицинска химия и докторант в катедра „Аналитична химия“ при СУ „Св. Климент Охридски”, комуникатор на науката, концептуално изкуство, основано на научни принципи и явления, скрит зад псевдонима „Christobel“, Д-р Невена Иванова – учредителен директор на symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства и Д-р Цветана Иванова – основател и CEO на фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Re:”.

Целта

Двадесет и първи век се характеризира с бурно развитие на науката и технологиите, което води до драстично изменение на средата, в която живеем, начина ни на живот, работа, мислене, комуникация и възприятие на заобикалящата ни действителност. Разбирането на процесите, протичащи при тези нови условия налага подход, обединяващ наука, изкуство и технологии, разглеждани като единен продукт на човешката креативност.

RELOGIA_Триалози се организира от Фондация за изследвания в областта на Науката и Изкуството “Re:”, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Център за икономически стратегии и конкурентоспособност, Аthlon, Semantic-Interactive. Партньори са БАН, НХА, МОМ, Университета в Линц и Арс Електроника.

RELOGIA_Триалози се осъществява с любезната подкрепа на  посолството на република Австрия.

Пълна информация за събитието може да бъде намерена във Фейсбук.

ЗА RELOGIA

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Re:” изгражда мрежа между различните дялове на познанието. Резултат от нейното развитие е въвеждането на две нови понятия: Триалози – комуникация между Изкуство, Наука и Технология и RELOGIA – дефиниция – RE от Ренесанс – възраждане на потенциала за взаимно допълване на дисциплините от изкуството, науката и технологиите; LOGIA концепция, наука.

Сподели в: