Константин Марков от "Тангра": Легендарната музика продължава

Много набързо, в паузите на подготовката за предстоящото им национално турне, задавам няколко въпроса на Константин Марков от "Тангра" за миналото и сегашното на българската поп и рок музика. Следващата седмица са първите два концерта на "Легендите" – в Бургас и Варна, съответно на 14 и 15 септември, следва София, за която скоро ще съобщим датата.

Накъде гледат "Легендите", освен към вечните български песни?

Ние искаме да "преразкажем" едни от най-обичаните български рок хитове, издържали изпитанието на времето и превърнали се в легенди сами по себе си… Ще го направим по най-добрия начин, използвайки възможностите на всички в групата. Гледаме и напред, като замисляме и подготвяме нови песни, които ще запишем след края на това първо, национално турне.

Можете ли да познаете хита, вечната песен, когато чуете съвременно българско парче, може ли да предскажете успеха му?

Единственият начин една песен да се превърне в истински вечен хит е да намери място в сърцата на хората, те да си я запеят и да издържи изпитанието на времето… Можете да я разпознаете лесно, когато това се случи. Останалото е краткотрайна илюзия и самозалъгване…

Нека задоволим любознателността на днешната млада аудитория с няколко погледа назад в епохата.Как се възприемахте като група от Втората вълна – след Бъндараците, Щурците, Паралел 42 и т.н.?

Това бяха много вълнуващи времена, в които извървяхме своя път от нулата и открихме себе си. Бяхме много искрени към нашите почитатели, правехме по над триста концерта за година. Всеки от тях – сам по себе си страхотно преживяване.

Kак се отрази върху развитието на българската поп- и рок-музика здравата идеологическа хватка на политическата система?

Както във всяка друга област на изкуството, така и в музиката имаше всеобхватен, на моменти, сюрреалистичен контрол. В същото време "Тангра" имаше много силно послание към хората, което успяхме да прокараме през пукнатините на системата и достигна до душите на хората. Не ми се говори много за тази част от нещата, особено от днешна гледна точка, когато ясно се вижда колко безмислени усилия са били полагани, за да се потиска желанието и правото на хората за свобода…
                                  
Как тогавашните юноши и младежи посрещнаха "смяната на полюсите" – от соловия вокален изпълнител, съпровождан от оркестър към вокално-инструменталната група от западен образец, основно три китари и барабани? Казано с други думи – от естрадната към поп и рок музиката?

Това беше нещо много ново за времето, предвид на крайно оскъдната и цензурирана информация, която достигаше до хората. Те имаха нужда от тази нова музика и на концертите се случваха какви ли не неща. Впрочем, това се случваше по целия свят след появата на "Бийтълс", "Стоунс" и всички останали групи от това време…

Какви бяха коментарите на феновете ви след предишните концерти на "Легендите" и ще окажат ли те въздействие върху предстоящите ви изяви?

Следим много внимателно реакцията и коментариите на феновете ни, силно сме окуражени от тях и това ни мотивира да не изневерим на очакванията им по време на предстоящите концерти… Обещавам ви изненади и страхотни преживявания…

Сподели в: