Константин Кучев открива музикалната улица на София диша

Последната неделя на „София диша” ще е посветена на музиката. На 30 септември, от 16:00 до 22:00 ч., а мястото – ул. "Оборище" – между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Сан Стефано”. Селекцията на градския фестивал залага на авангарда и ще представи младите музикални таланти

Началото от 16:00 часа, на Голямата сцена, концертите ще започнат с Константин Кучев. Той е  певец и композитор на театрална музика, завършил е НМА “Панчо Владигеров”, специалност “Поп и джаз пеене”. Ще представи “Разходка по луната”  –  интерактивен музикален пърформанс, който активно включва публиката в творческия процес по създаване на песен, приказка или…. космически кораб. Резултатът ще бъде сюрреалистично пътешествие – обещава музикантът.

Clavexperience ще поемат щафетата от  17:00 часа, когато Павел Терзийски (вокали, бийт бокс) и Димитър Горчаков (клавири) ще преминат през  Dub, Reggae, Drum and bass, Dubstep и джаз. 

Музиката на международната формация – The Bedlam Club, базирана в София и състояща се от клавишни, контрабас, барабани и перкусия,  ще представи electro punk jazz, от 18:00 часа. 

А от 20:00 часа ще  започват The Science – колаборация между електрониката на Мартин Ставрев (Soulslept) и вокала на Нино Гомес (Brujeria).  Музиката им е иновативна, в нея могат да бъдат усетени влияния от стиловете дъбстеп, трип хоп, IDM. Те постепенно, но и устремено се налагат като една от най-силните модерни лайв формации в България.

Отделно от Голямата сцена, по време на фестивала ще се представят „Вокализирай това”, които в обособено пространство на улицата ще пеят, импровизират и записват музика заедно с публиката.

Театралният проект Театър Азарян към НДК ще участва, по време на „София Диша“, с акция за събиране на стари обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала, по идея на сценографа – Никола Тороманов – Фичо. Идеята е свързана с биографията на режисьора Крикор Азарян, който навремето е работил като обущар.

Darik Storytelling Point ще представя умението на медията да разказва истории – водещ от радиото ще приканва хората  да седнат в креслото му  и да изслушат 10 секудна история.

„Корейският кът“ официално отвори врати през март 2015 година и е най-новата чуждоезикова читалня на Столична библиотека. С богата колекция от книги, електронни  ресурси и технически възможности … ще представи импровизирана читалня с възможност за изработване на различни предмети от традиционната корейска хартия – „ханджи“.

По време на фестивала ще се представят и от най-големия независим български портал за dance музика – bassline.bg, които смятат, че мисията на dance музиката  е  да обединява хората и да възпитава в любов и приемственост към ближния,  която още от самото си зараждане проповядва идеологията за мир, любов, обединение и уважение. Защото добрата музика не се нуждае от лъскави клубове или каквито й да било специални ефекти.  Добрата музика просто те кара да танцуваш – казват от bassline.bg.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Сподели в: