Константин Бонев прави филм за Йовков

Военен кореспондент” е първият филм посветен на писателя Йордан Йовков. Снимките на филма започнаха тези дни в Русе. Режисьор на лентата е Константин Бонев, а в ролята на писателя ще бъде младият Пенко Господинов. Продукцията е субсидирана от БНТ и в нея участва също и 93-годишната актриса Елена Стефанова. Тя ще се превъплати в ролята на баба Въла, старица от призрачно село, пълно с болни от холера български войници. По-късно в Русе ще пристигнат актрисите Йоана Буковска и Ирини Жамбонас.

Факт от биографията на Йордан Йовков е че той завършва средното си образование в русенската Мъжка гимназия. Кино екипът смята, че старите улици и къщи в Русе могат достоверно да предадат обстановката в София през 30-те и 40-те години. Снимките в Русе, които са до 25 август, ще се осъществят в Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата и в Националния транспортен музей. Снимачният план предвижда в Русе да се направят предимно вътрешни снимки. След това филмовия екип ще се прехвърли в Разград, където ще бъдат заснети сцените на открито.

Влади Киров и Владислав Икономов са сценаристите на филма. Те са работили върху текста няколко години, като за основа им служат шест малко познати разказа на Йовков от времето на Първата световна война, когато авторът на “Албена” е бил военен кореспондент. Филмът представя големия български писател в човешки план. По думите на Влади Киров това е първата лента, в която Йовков е действащо лице.

Сподели в: