Конрад Поуп ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ радио в голям филмов концерт

Почитателите на цикъла „Музиката на Америка“ забелязаха, че този сезон традицията за откриване на цикъла с голям филмов концерт е променена. Вместо това, цикълът започва на 14 ноември с проекта „Perfectly Frank“ по повод 100-годишнината на Франк Синатра, която светът отбелязва на 12 декември.

Традиционният филмов концерт от „Музиката на Америка“ ще се състои в края на м. януари 2016 г., когато в София ще гостува един от най-известните майстори на филмова музика – Конрад Поуп. Той ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ радио и ще представи своя авторска музика и свои оркестрации на известни филмови хитове. Събитието е на 30 януари от 19:30 ч. в столичната зала „България“ и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на фондация „Америка за България“. 

Конрад Поуп е работил като композитор, аранжор и диригент на десетки филмови продукции. Той е създал оркестрациите за филми от поредиците „Хари Потър“ и „Междузвездни войни“, включително за последния филм от "Междузвездни войни“ – Епизод 7: „Силата се пробужда", който ще излезе през декември 2015 г. Автор е на музиката за много филми и е близък сътрудник на легендата Джон Уилямс. Работил е и с други известни холивудски композитори като Дани Елфман, Ханс Цимер, Алън Силвестри и Александър Деспла.

Концертът на 30 януари ще представи творби от Джон Уилямс и други прочути майстори на музика за киното: Джон Бари, Ерих Корнголд, Аарон Копланд и Куинси Джоунс. Основна част от програмата ще бъдат хитовете от лентите “Междузвездни войни”, “Челюсти” и “Хари Потър”. Наред с тях, публиката ще чуе и няколко премиери за България – музика из класическия филм от 1940 г. „Морски ястреб“, от историческата драма на Стивън Спилбърг “Пурпурен цвят”, както и отличената с „Оскар“ партитура за шедьовъра “Отвъд Африка”. Програмата се допълва от авторската музика на самия Конрад Поуп за лентите  “Моята седмица с Мерилин” и „Павилион за жени“.

Билетите за концерта са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com
 
Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио. Той бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития от проекта са концертите „Disney in Concert“.
 
 

Сподели в: