Конкурс на тема "Седем" за видео арт, късометражно кино и анимация

Международният видео арт фестивал Видеохолика 2014 отправя отворената покана за участие в 7-то издание на фестивала. Фестивалът ще се проведе от 1 до 7 август 2014 във Варна.

Изданието на фестивала ще бъде съпътствано от международен дискусионен панел по проблематиката и възможностите за алтернативна видео арт дистрибуция и създаване на он-сайт архив на видео изкуство у нас.
 
Темата на Видеохолика 2014 е 7, в няколко секции: видео арт, късометражно кино и анимация. Видеохолика 2014 има еднократна такса за участие от 15 лв.

Нагрдите:
Първа награда – Златен Видеохолик – 1000 Евро
Втора награда – Сребърен Видеохолик
Трета награда – Бронзов Видеохолик

Награда за млад български автор – БГ Видеохолик

Кандидатурите за участие ще се приемат, както по пощата, така и чрез Интернет. Приемането на документите и видео арт творбите ще продължи до 1 юни 2014 и всички кандидатури са добре дошли.

ВИДЕОХОЛИКА 2014 Условия за участие & Формуляр за участие: на www.videoholica.org

* * *

Още за темата "Седем":
7 се явява хипер функционално число с множество характерни символни и смислови обременености. Според мнозина, 7 е свещено или основно число, символ на началото и сътворението. Други, определят 7 като златната среда между първото число 1 и странното 13. Според трети, 7 символизира края или смъртта, именно заключвайки в цикъл от 7 редица човешки явления, след които не следва нищо. Има и разбирания, според които 7 символизира хармонията, свързаността и цялостта, събирайки 3 като символ на нематериалното и идейното с 4 – символ на материалното. Ако в тази ирационална синкретичност диспозицията на 7 е и основа (начало), и среда, и край, и всичко взето заедно, то математиката определено е забавна, а едно хипотетично артистично изследване – силно любопитно.
 
В 7-та си година, ВИДЕОХОЛИКА припознава 7 като собствена екзистенциална перформативност, но не за да подчертае неговата вече съществуваща комплексна символика, а за да провокира ново многопосочие на мислене, асоциации и интерпретации, далеч отвъд реалната потенциалност на 7. Какво изброява/ изобразява 7? От какво е повече и от какво е по-малко 7? Достатъчно ли е 7? Къде е мястото на 7 в днешния многочислен/ многофункционален свят? С тези и други въпроси се търсят поетични, абстрактни, иронични, условни, преносни и буквални коментари на подвижния образ, ангажирани да декомпозират аудио-визуалната и концептуална матрица на цифрата 7.

 

 

Сподели в: