Конкурс за съвременна хореография

На 18 ноември 2007 г. от 18 ч. и на 23 ноември 2007 г. от 19 ч. в театър “София” ще се проведе VII-ия конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова.

Това е първото международно издание по случай 40-годишнината от създаването на балет “Арабеск” (София, ноември 2007 г.)

Целта на балет “Арабеск” е да превърне и развие Конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова в международен форум за танц и танцов театър, насочен както към български, така и към чуждестранни хореографи и танцьори с професионална подготовка.

Информацията за конкурса беше разпространена в професионалните танцови среди в държавите-членки на ЕС, сред които приоритетно тези, с които “Арабеск” е участвал в съвместни проекти като Обединеното кралство, Германия, Франция, Австрия, Кралство Холандия и Норвегия, съседните балкански страни – Турция, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Гърция, както и страни като Израел, Япония, Русия, Грузия, Казахстан и др.

Конкурсът “Маргарита Арнаудова” е учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки две години. Той е израз на творческата потребност на балет “Арабеск” да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори. Откривателството на нови идеи и форми в националното танцово изкуство е традицията на “Арабеск”, създадена от голямата българска хореографка и дългогодишен ръководител на трупата Маргарита Арнаудова.

Маргарита Арнаудова (1941-1994), чието име носи конкурсът, е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.

От своето създаване конкурсът “Маргарита Арнаудова” е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Иво Димчев и др.

Идеята конкурсът “Маргарита Арнаудова” да прерасне в международен е породена от новия културен контекст, в който е поставена страната ни след приемането й в ЕС, както и от необходимостта да се продължи традицията на трупата да бъде участник и посредник в обмена на идеи между танцьори и хореографи от цял свят.

Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него. Международният характер на конкурса ще провокира нови творчески процеси и контакти между композитори, хореографи и танцьори, представители на различни култури.

Селекцията за участие в конкурса беше извършена въз основа на кратки видеозаписи на хореографии, създадени от участниците през последните години. На одобрените кандидати беше предоставена възможност да изберат от предварително подбраните от организаторите музикални произведения на български композитори: Марин Големинов, Георги Минчев, Георги Арнаудов, Милчо Левиев и Асен Аврамов. Времетраенето на музикалните произведения е около 20 минути. Постановките трябва да бъдат реализирани с три до шест танцьори от балет “Арабеск” за срок от 20 дни, след което ще бъдат представени на сцена пред публика и международно жури.

За финалисти в тазгодишното издание на конкурса бяха избрани израелският танцьор и хореограф Идан Коен, българската балерина и хореограф Анна Пампулова и екипът млади творци Виолета Витанова и Станислав Генадиев. Те ще представят своите миниатюри на 18 ноември 2007 г. на сцената на театър “София” от 18 часа.

Международното жури е в състав: Калина Богоева – председател на журито и учредител на конкурса, хореографите Робърт Таниън, Мила Искренова и Петя Стойкова, балетния критик Валерия Уралская, композитора Пламен Джуров. Освен присъдената от журито награда на един от участниците в конкурса ще бъде връчена и специалната награда на публиката.

На 23 ноември 2007 от 19 часа на сцената на театър “София” танцьорите на балет “Арабеск” ще представят отново трите пиеси, достигнали до финала на конкурса.

Тазгодишното издание на конкурса се осъществява с помощта на фондация “Калина Богоева”, Британски съвет – България, Посолство на Израел в София, фондация “Етюд”, Министерство на културата, магазин “Гришко”, музикална къща “Гега”. Медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Сподели в: