Конкурс за късометражно кино ще се проведе за седми пореден път

Jameson ще подкрепи късометражното кино за седми пореден път. И през 2009 година в рамките на 13-тия Международен София филм фест ще бъде присъдена наградата на Jameson. Най-добрият български късометражен филм ще бъде избран от международното жури на София филм фест, а неговият автор ще получи 6 000 евро и дизайнерска статуетка на Милен Аврамов.

Тазгодишната селекционна комисия ще подбере 12-те филма за участие в традиционния конкурс. Тя е съставена от 5 души, представители на различни области, обвързани с киното – журналисти, филмови критици, режисьори и сценаристи. Всяка година съставът на селекционната комисия се ротира, за да гарантира обективност на конкурса. Председател е проф. Александър Янакиев, а новите членове са Петър Вълчанов – режисьор, носител на наградата Jameson за 2008 година, Иглика Трифонова (режисьор), Юрий Дачев – драматург и Янко Терзиев – кинокритик.

Кандидатстването в конкурса ще бъде осъществявано с подаване на документи и филмови копия в офиса на София филм фест. Селектираните филми ще участват в надпреварата и ще бъдат излъчени на София Филм Фест.

За наградата във втория – онлайн конкурс, могат да се състезават всички, които качат своите късометражни филми в специално създадения сайт – www.jameson-short.com. Българските режисьори и кинотворци ще могат да публикуват там своите филми съобразно правилата и регламента на конкурса, описани на уеб страницата. След края на предварително обявения срок за качване, регистрираните потребители ще имат възможност да гласуват за всеки филм по веднъж – с рейтинг от 1 до 5.  По този начин ще се селектира и онлайн победителят – фаворит на публиката. Според организаторите, публиката също има право да награждава филмите, които харесва.

Наградата за победителя
в този конкурс е прeносим компютър MAC Book Pro и професионален софтуер за видео монтаж – Final Cut Pro.

Наградите на онлайн победителите ще бъдат връчени на специална прожекция в Дома на киното, след закриването на София филм фест в края на месец март 2009, където ще бъде представена селекция от филми, събрали най-много зрителски гласове.

Участниците могат да се състезават и в двата или само в единия конкурс, защото става дума за две отделни награди, макар и връчвани по инициатива на една марка. Сроковете за подаване на документи са от 2 декември 2008 г. до 20 януари 2009 г. и в тях могат да участват всички късометражни филми с над 50 на сто българско финансиране, които са заснети след 1 януари 2008 година.

Филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е поканен на Jameson фестивал в Дъблин през февруари, където за първи път ще участва български филм, съобщи пред журналисти Стефан Китанов – директор на София филм фест.

Сподели в: