Конкурс за колажи и есета "Паметник 1300 години България и средата му"

От години над паметника пред НДК стои една огромна въпросителна и никой не смее да вземе отношение. Личи си, че управляващите копнеят да се отърват от него, сякаш ги е срам от него, от миналото, сякаш се срамуват от чужденците. А чужденците се тези, на които паметникът е най-интересен, те гледат на него като на нещо уникално, не поредната скулптурна група, гледат на него освободени от всякакви идеологически напластявания. Точно така го виждат и много млади хора, като чисто авангардно изкуство автентично за нашата действителност.

Общината окичи преди време паметника с огромни реклами и обеща със събраните пари да го реновира. Съвсем скоро се появи информация, че ще се бута. Ние не сме съгласни да се решават тези въпроси апокрифно, затова инициираме неформален конкурс. Целта е да покажем, че паметникът има потенциал и разрушаването му не е решение, защото най-лесното е да се руши и заличава. Искаме да покажем другата гледна точка, не мърляшката, в която са свикнали да виждат паметника столичани и която успешно е поддържана с годините, казват от сдружение „Трансформатори”.

Конкурсът е отворен към всички и е съвсем лесно да участвате. За да участвате изпратете колаж с вашето виждане или есе по темата, или и двете. За колажа организаторите са подготвили подложки със снимки на паметника и един пример за вдъхновение. Може да ползвате и ваши снимки или този фото-шаблон на паметника.

Пратете e-mail на адрес workshop@transformatori.net със заглавие НДК1300, напишете вашето име и област на вашата дейност и прикачете следните файлове:
Снимката във формат JPG с размер не по-голям от 5000 пиксела ширина и не повече от 5000 пиксела височина и гъстота на точките 300dpi. Първоначално творбите ще бъдат представени във формат А3. Файловете да не са по-големи от 10МВ. Текстът да е не повече от две стандартни страници А4. Един човек може да праща до 3 предложения.

Срокът за участие е до средата на септември. Резултатите ще бъдат представени в рамките на софийската архитектурна седмица.

Оценяването ще премине първо през Facebook гласуване. Журито ще е по-скоро техническа комисия, която да селектира една широка група от хубави предложения и да отбележи първото място. Акцентът пада не върху реализирането на идеята, а върху концентриране на вниманието около това проблематично място и разкриването на потенциала му. Най-малкото конкурсът може да катализира решения на автора на паметника, уважаваният от нас професор Валентин Старчев, допълват организаторите на конкурса от сдружение „Трансформатори”.

Наградата е книгата на фотографа Никола МиховForget Your PastMонументалните паметници от времето на комунизма. Издателство Жанет 45 предоставя 3 книги за първите три най-добри проекта.

Още на Kafene.bg:

Премиера на книгата "Forget Your Past" на Никола Михов

Сподели в: