Конкурс "Бариста на годината" ще се проведе на 18 юли

На 18 юли 2009 г. (събота) за трета поредна година в България ще се проведе шампионатът "Бариста на годината". Събитието ще се състои в Costa Coffee на ул. Шейново №2 от 10.30 часа. Конкурсът е в три кръга – национален, европейски и световен. Преди състезанието Илиана Капитанска, Бариста Маестро за България, ще направи еспресо тестинг и ще разкрие тайната на приготвянето на съвършеното кафе.

Предизвикателството пред участниците в конкурса "Бариста на годината 2009" е за определено време да приготвят 3 класически кафе напитки. За прецизиране майсторството на баристите журито ще постави и индивидуална задача.

Всеки бариста минава специален курс на обучение, за да се запознае с историята, спецификата на печене, смесване и приготвяне на точната пропорция кафе. Бариста трябва да изучи всички тънкости при приготвянето на черната напитка, за да получи това звание. Той трябва умело да разпознава изискванията на клиента, така че да задоволи и най-претенциозния вкус.

Тази година съревнованието между специалистите от стария континент ще се проведе в Будапеща (Унгария), а домакин на световния кръг ще бъде Лондон (Англия).

Сподели в: