Конкурсът за ново българско изкуство Гауденц Б. Руф“ ще се проведе за втори път у нас“

За втора поредна година конкурсът за модерно визуално българско изкуство „Гауденц Б. Руф” ще отличи най-добрите автори в България. Престижно жури ще определи победителите в две категории – за утвърдени творци и за млади таланти.

Традиционната награда се обезпечава от финансов фонд, основан в Швейцария от бившия посланик на Швейцария у нас – г-н Гауденц Б. Руф. Паричната стойност на призьора в категория „Млад автор” е в размер на 2 500 евро, а в „Утвърден автор” – 4 500 евро.

„Амбицията ми е да се даде шанс на модерното изкуство в България, като се стимулира диалога между артистите и се даде шанс на най-талантливите да получат признание и извън границите на родината им”, сподели г-н Руф. Отличените творби получават широка популярност в чужбина чрез специалния каталог, който събира всичките финалисти. Така българските творци имат възможност допълнително да популяризират своето творчество.

До 6 май българските художници трябва да изпратят своите творби чрез процедура, оповестена на интернет страницата на конкурса www.ruf-award.org. След това жури от авторитетни български и международни творци и критици ще оцени творбите и ще определи победителите. Художниците г-жа Елена Панайотова и г-н Лъчезар Бояджиев, началникът на ЕС Бюро медия г-н Камен Балкански, директорката на фондация Бинц (Цюрих) г-жа Лучия Корай, кураторът и редактор на австрийското списание за изкуство „Springerin” г-жа Хедвиг Саксенхубер и г-н Гауденц Б. Руф ще направят селекция на авторите и творбите, които през октомври ще бъдат представени в Софийска градска галерия.

Конкурсът за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф” е основан преди година от швейцарския посланик в България в периода 1995 – 2000 година, като той носи и неговото име. Г-н Руф е утвърден меценат и колекционер, който популяризира родното изкуство в чужбина.

 Конкурсът е ежегоден и е единствената форма на частна подкрепа на модерното визуално изкуство в България.

Сподели в: