Комеди Франсез ще гостува през ноември у нас

България и Франция ще започнат подготовката на нов проект за културна спогодба между двете страни. За това се споразумяха по време на срещата си министърът на културата проф. Стефан Данаилов, който е на двудневно работно посещение в Париж, и Кристин Албанел – министър на културата и на комуникациите на Франция.

По време на разговора между двамата министри във френското Министерство на културата и комуникациите бяха обсъдени актуалните приоритети на Френското председателство на ЕС и двустранните отношения в областта на културата. Министър Данаилов изтъкна активната подкрепа на България за реализиране на програмата на Френското председателство в сферата на културата и аудио-визуалната политика, борбата с фалшифицирането и пиратството, както и богатата програма, с която страната ни в момента участва в Европейския културен сезон 2008.

Бяха обсъдени още и някои конкретни проекти в областта на културата. През ноември 2008 г. в България ще гостува с две свои постановки Комеди Франсез, който в рамките на Европейския културен сезон ще обиколи всички европейски държави. На 13 и 14 ноември т.г. в Народен театър "Иван Вазов” Комеди Франсез ще представи едноактните пиеси "Ла Феста” от Спиро Шимоне, постановка на Галин Стоев и "Смешните фантазьорки” от Молиер, постановка на Дан Жемет.

През първата половина на 2009 г. прочутият замък Венсен в Париж ще отвори врати за представителна изложба на над 100 уникални български икони и ръкописи.
 

Сподели в: