Комедията "Летовници" се завръща на голям екран у нас

Комедията "Летовници" се завръща на голям екран в България след успешно турне в Прага, Виена, Лондон, Рим, Брюксел, Варшава, Будапеща и Ню Йорк. Филмът ще се излъчи на 16.06 (петък) от 19.00 ч. в "Дом на киното".

След прожекцията публиката ще има възможността да се срещне на живо с режисьора Ивайло Пенчев, актьорите Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, София Бобчева, Милена Аврамова и Свежен Младенов и част от творческия екип зад кадър.

"Летовници" пожъна успех сред българските общности в Еропа и Ню Йорк:

"Филмът грабна публиката, която преживяваше заедно с героите, смееше се на невероятните ситуации, в които те изпадаха, и с възхита отчиташе, че моментите от живота на летовниците са просто човешко сходни и универсални." (Български културен институт – Будапеща)

"Филмът е великолепна комедия с богат и завладяващ хумор, който носи български народно-психологически характеристики, но е същевременно универсален и напълно разбираем за международната публика." (Българска общност и Български Женски Клуб в Ню Йорк)

"Благодарим ви за страхотния филм, който сте създали и за това, че ни припомнихте за българските комедии на световно ниво! За това, че накарахте българската общност в Брюксел да се смее от сърце и да се гордее с българските таланти!" (Български културен институт – Брюксел)

"Летовници" носи духа на най-добрите години на българското комедийно кино, но представя ситуации от нашия съвременен живот.  Всеки един от нас би могъл да се припознае в много от историите, което прави филма още по-забавен и близък до зрителя. Филмът е заснет на живописните черноморски плажове в Синеморец, което допълнително допринася за емоцията, която носи нашето море.

Комедията е удостоена с "Наградата на публиката" на фестивала "Златна роза" 2016 г. (Варна) и "Награда на публиката" и на международния фестивал "Смешен филм фест" 2016 г. (Габрово).

"Летовници" ще се бори и за награди на Българската филмова академия за 2017 г., представляваща цялата кинематографична общност у нас,  в пет категории:

Най-добра поддържаща женска роля: Пламена Гетова
Най-добра поддържаща мъжка роля: Филип Аврамов
Художник по костюми /за всички видове кино/: Боряна Семерджиева
Филмов монтаж /за всички видове кино/: Стефан Бояджиев
Звукорежисьор /за всички видове кино/: Момчил Божков

Лентата ще се завърти отново по кината от 16.06 в Дома на киното, Г8, Евросинема.

За "Летовници"

Комедията проследява няколко сюжетни линии и разказва историите на различни хора, които отиват на почивка и попадат заедно в един малък семеен хотел на морето. От младото семейство (Китодар Тодоров и Милена Аврамова), през богата реститутка и нейната бедна приятелка (Анета Сотирова и Пламена Гетова), до двойката студенти – единият решен да забогатее на всяка цена (Ивайло Драгиев), а другата гребе от живота с пълни шепи (София Бобчева), уж случайно попадналия сред тях доктор (Станимир Гъмов) и разбира се, съдържателят на семейния хотел (Васил Банов), който има всевъзможни планове как да припечели повечко от летовниците и неговата съпруга (Раиса Полякова) – рускиня, останала в България от времето на годините му като "гларус"… всички искат да преживеят едно щуро лято, но попадат в непредвидени и забавни ситуации.

Сценарист: Ивайло Пенчев, Божан Петров, Весел Цанков
Режисьор: Ивайло Пенчев
В ролите: Анета Сотирова, Милена Аврамова, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов, Филип Аврамов, Ивайло Драгиев, Васил Банов, Пламена Гетова, София Бобчева, Георги Мамалев, Антон Радичев, Николай Урумов, Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Николай Станоев

Сподели в: