Колин Фърт и Натали Портман триумфират с "Оскар" за главна роля

Филмът за живота на британския крал Джордж VI  "Речта на краля" триумфура с цели 4 награди "Оскар" на бляскавата церемония, която по традиция се проведе тази нощ в Лос Анджелис.

Продукцията, която е със скромен бюджет от 15 милиона долара, впечатли Академията и бе наградена в категориите най-добър филм, най-добър режисьор – Том Хупър, за оригинален сценарий на Дейвид Зайдлер и за най-добър актьор – Колин Фърт.

Натали Портман получи напълно заслужено наградата за най-добра актриса в драмата на Дарън Аронофски – "Черният лебед". Филм, който българската публика ще може да гледа на 15-ия София филм фест.

Боксьорската драма "Боецът" спечели в категориите за най-добър актьор и актриса в поддържащи роли за Крисчън Бейл и Мелиса Лео.

Основният конкурент на "Речта на краля" в надпреварата за   "Оскар"-ите – филмът "Социалната мрежа", остана с три отличия – за най-добър адаптиран сценарий /Арън Соркин/, оригинална  музика  /Трент Резнър и Атикус Рос/ и монтаж.  лясъкът на  британското кралско семейство контрастира с човешката слабост на един крал.

Филмът "Алиса в страната на чудесата" спечели две отличия –   за сценография и костюми.

"Играта на играчките 3" пък спечели в категорията за най-добър анимационен филм.

Сподели в: