Колин Таброн и романът „Сенки по Пътя на коприната”

Усещането за студената монотоност на пустинните степи завладява всеки, който разлиства деветата книга на световноизвестния автор на пътеписи Колин Таброн. Едно епично пътуване през Китай и Централна Азия. Пътепис с вплетени исторически елементи, антропология и лични преживявания. В същото време книгата е много актуална, заради все нарастващите притеснения и страховете на целия свят за навлизането на радикален ислямизъм точно от тези страни, разкъсвани от бедност, войни и криворазбрани религиозни табута.
Таброн внася много свежест в създаването на пътеписи, като вкарва в своята книга въображаеми диалози между себе си и отдавна съществували хора по Пътя на коприната. Както и разкази на случайни хора за местата през които преминава.Свидетели на събития, разтърсили света, като промените в бившия Съветски съюз, живота на талибаните в Афганистан и идеите на кюрдите, търсещи справедливост. В своята книга той противопоставя комунистическите догми, разделяли хора и животи години наред, с агресивното налагане на идеи на различни ислямски организации в наши дни.
В същото време, на страниците на ”Сенки по Пътя на коприната” се разкрива притегателната сила, суровата дистанцираност и митичната красота на един различен свят.
Сенки по Пътя на коприната” е грандиозно пътуване из най-великите места на света. Тръгвайки от сърцето на Китай, през планините на Централна Азия, пресичайки Северен Афганистан, иранската равнина и кюрдската част на Турция, Колин Таброн преминава от града на Жълтия император /митичния родоначалник на китайския народ/ до древното средиземноморско пристанище Антиохия, използвайки за предвижване автобуси, коли, камиони, двуколка, дори камила.
Той изминава 7 000 мили за осем месеца в едно от най-опасните и трудни пътувания, правени някога от човек.
Един от най-пленителните, загадъчни и примамливи маршрути в човешката история – Пътят на коприната е гигантска мрежа от артерии, които разцепват Азия надлъж и нашир. Преминаването по тези пътища, не е само въпрос на организирано пътуване, това е различна религия, идеи и въображение. До голяма степен книгата „Сенки по Пътя на коприната” е и разказ за Азия днес – разнолик континент, непрекъснато променящ си и непрекъснато изненадващ ни.
„Сенки по Пътя на коприната” се сблъсква с живота в ислямските страни. Представя промените в Китай след културната революция, показва показният и често измислен национализъм в много страни, който рисува не географски и политически граници, а граници между различните хора. Езикови, религиозни и етнически, и не на последно място, промяната от древния свят към модерно общество.

Сенки по Пътя на коприната” може да се определи като кулминацията на един живот, пътуване, което разстърсва представите ни за принадлежност, за минало, настояще и бъдеще.

За автора:

Една от запазаните марки на Таброн, като писател и пътешественик, е неговата прекрасна проза, както и невероятната му дарба да общува с хората.
Колин Таброн е майстор на пътеписа. Една от първите му книги е посветена на Средния Изток – Дамаск, Ливан и Кипър. Следват книгите, свързани с пътуването му в бившия Съветски съюз през 1982 година и срещите му с КГБ – „Сред руснаците”, „Около стената”, „Изгубеното сърце на Азия”, „В Сибир”.
Колин Таброн е носител на много литературни награди. В момента живее в Лондон, не е женен и няма деца.

Мнения за книгата:

„Той е изключително талантлив писател и един от двамата или тримата най-добри автори на пътеписи, в някои случаи най-добрият.”
Ян Морис, Independent

„Пътеписът никога не е бил по-провокативен, задълбочен и поетичен”
Мартин Оти, Time Out

„Eдин прекрасен и лесен за четене автор”
Джонатан Мирски, Daily Telegraph

„Най-великият автор на пътеписи от неговото поколение”
Джеръми Атия, Independent on Sunday

„Таброн пише оригинално и ярко – нещо, което много малко писатели умеят”
Уилям Далримпъл, Independent

ИК "Вакон"

Сподели в: