Коледният фарс "Лъжци по неволя" в Сатирата

Точно на Бъдни вечер полицаите Гобъл (Николай Урумов) и Блънт (Михаил Сървански) са натоварени със сложната задача да съобщят на възрастна семейна двойка, че дъщеря им е загинала в катастрофа. Майката – в ролята Мария Статулова – се оказва с доста ексцентрични отклонения, а бащата (Красимир Куцупаров) с много слабо сърце.

Двамата полицаи се оплитат в нелепи, но трогателни истории в опитите си да поднесат по-безболезнено ужасната новина. Налага се да се преборят със силова квартална активистка – въплътена убедително от Мартина Вачкова – повела безкомпромисна битка с педофилите. В историята се намесва и свещеник с артистични залитания (Константин Икономов) и едно чихуахуа…
В крайна сметка като всяка коледна история и тази е изпълнена с приповдигнато настроение и има щастлив край.
 
"Лъжци по неволя” е майсторски написан фарс от шотландския драматург и режисьор Антъни Нийлсън. Той е роден през 1967 в Единбург в семейството на актьори. Учи в Уелския Кралски колеж за музика и драма. Автор е на двадесет и две пиеси, осемнадесет от които режисира на престижни сцени като Кралския национален театър и Royal Court Theatre в Лондон.

„Писането е жестоко саморазголване, но помага в лоши моменти“ – признава драматургът. Според него, няма по-голям грях за едно театрално представление от това да бъде скучно. „Публиката дава парите си, за да получи забавление и очаква от нас адекватно да изпълним нашата част от сделката. Мнозина критици смятат, че театърът е длъжен да изпълнява политическа или образователна роля. Не че това не е възможно, но театърът може да поучава истински само с добре разказана и искрено изиграна история“ – убеден е Антъни Нийлсън.

Според него, театърът трябва да даде на публиката това, което тя не може да получи никъде другаде. „Когато вечерта хората влязат в театралния салон, трябва да забравят отговорността и тежестта на ежедневието си. Което не значи, че просто ще ги разсейваме "със смешки", а че трябва да ги "презаредим", "стимулираме" или "ангажираме" мисловно и емоционално. Ето това е мястото ни в обществената схема, нашата отговорност, на която трябва да се посветим всеотдайно.“
 
Първата постановка на "Лъжци по неволя" е през 2002 в Royal Court Theatre под режисурата на Антъни Нийлсън. Тя се поставя за първи път в България на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов“ под режисурата на проф. Здравко Митков.

Творчески екип:

Преводът на пиесата е на Златна Костова. Постановка – Здравко Митков. Сценография – Петър Митев.

Гобъл – Николай Урумов
Блънт – Михаил Сървански
Гроня – Мартина Вачкова
Гарсън – Мария Статулова
Балтазар – Красимир Куцупаров
Преподобния Бренди – Кирил Бояджиев
Каръл – Александра Сърчаджиева

Помощник-режисьори – Цветелина Симеонова, Емилия Крайчева
Драматург на постановката – Ина Шкарова
Художник на плаката и програмата  – Христо Алексиев
Фотограф – Елена Ненкова

Сподели в: