Коледната ваканция на Червената къща

Центърът за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов" няма да бъде отворен за публика от 21 декември 2013 до 9 януари 2014 г.

Абонатите на седмичния електронен бюлетин на Червената къща могат да очакват новата ни седмична програма на 3 януари (петък) 2014 г.

Очаквайте новата им печатна програма след 7 януари (вторник) 2014 г.

Ето какво може да видите в Червената къща на 9 януари:

9 януари (четвъртък) 2014, 20.00 ч. – премиера
Червена зала
Нашето последно па де дьо
пърформанс
автор: Галина Борисова, идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер, драматург: Ани Васева, живопис: Борис Делчев, фотограф: Деница Русева, ПР: Миалена Халваджийска
„Нашето последно па де дьо” по Галина Борисова не е нито копие на оригинала, нито „авторска интерпретация”, а оригинал-фантом, мутация на изходното произведение. Може ли интерпретацията да бъде нова творба? Ива Свещарова и Вили Прагер открояват специфични черти от творчеството на хореографа-мутант (както тя сама нарича себе си) Галина Борисова, присвояват ги и ги трансформират. Кражба ли е това или отдаване на почит? Обективен портрет или субективна интерпретация? Дали иронията отслабва или усилва драматизма? И как изобщо може да се прави представление за „жив класик” без при това той да бъде превърнат в музеен експонат? Или може би представлението за него е представление за нас? „Ако Петипа ни беше видял, „Умиращият лебед” нямаше да бъде соло, а дует.” Представлението се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и фондация „Етюд“, в партньорство с Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Специални благодарности на: Галина Борисова, Гьоте – институт в България и клуб за социални игри „Каркасон”.
Вход: 7 лв.  

Сподели в: