Коледен панаир на книгата в НДК – програма I-ра част

Коледният панаир на книгата ще се проведе от 10 до 15 декември, в НДК. Освен изложението, панаирът по традиция е съпътстван от богата културна програма. Посетителите ще видят: 200 изложители, десетки български и чуждестранни писатели, три сцени и четири етажа, изпълнени с книги! Тази година почетният гост ще е Москва. Вижте подробно къде какво ще се случи:

Културна програма

10.12.2013 (вторник)
   
11:00   
Централно фоайе на НДК
Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал от г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София

11:30   

Щанд на Почетния гост – Москва
Официално откриване на щанда на Москва с приветствена реч на Посланика на Руската Федерация в Република България – Юрий Николаевич Исаков           
                                                                                                                                 
13:00 – 14:00 
Щанд на Почетния гост – Москва
Среща с автограф с писателката Наталия Соколовская   

13:00 – 14:00   
Сцена, ет. 3
Дискусия на тема: „София: Толкова близо, толкова далече"
                                                                                                                
Участници в дискусията са съвременни български художници от чужбина, включени в изложбата „Толкова близо, толкова далече”, ІІ част и представители на артистични и академични среди в София. В този глобализиран контекст и конкурентна среда на предлагане на културен продукт, София трябва да изгражда собствена физиономия и да намира своята ниша в региона, която да развива максимално добре и по този начин да се позиционира и на европейската културна карта. Как ще постигнем това и какви са предизвикателствата, са само част от темите, които ще бъдат обсъдени на дискусията. Представят НДФ "13 века България", Асоциация за развитие на София и Асоциация "Българска книга"

14:00 – 15:00   
Щанд на Почетния гост – Москва
Презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва   

15:00 – 17:00
Щанд на Почетния гост – Москва
Презентация на проекта „Руснаци на Балканите“ и прожекция на най-новите детски руски анимационни филми в рамките на проекта: „Зеленые зубы“ (режисьор – С.Андриянова, студия „Пчела“, 2012), „Метель“ (режисьор – М. Муат, студия „Пчела“, 2012), „Моя мама самолет“ (режисьор – Ю. Аронова, студия „Пчела“, 2012), „Непечальная история“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2009), „Он и она“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2008), „Перелетная“ (режисьор – В.Мякишева, студия „Пчела“, 2012), „Пересвет и Осляба“ (режисьор – С. Подивилов, издателството на Московска Патриаршия, кинокомпания „Рассвет“, кинокомпания „Избор“, 2010)

16:00 – 17:00   
Сцена, ет. 3
Премиера на сборника с разкази и притчи „Триада“ на Станчо Пенчев
„Станчо Пенчев е от рядката порода на тихите майстори. Той не бие тъпана за щяло и нещяло. Но тъкмо трудът на тези майстори населява с домове и уют обиталището на българската литература“ – казва Деян Енев за писателя. Литератор: д-р Йордан Ефтимов.   
Представя издателство „Ерго“

17:00 – 18:00   
Сцена, ет. 3
Литературно четене: Маркета Хейкалова
Маркета Хейкалова е чешка авторка на романи и литература на факта и преводачка от фински и руски. Член е на съвета на международния ПЕН клуб и заместник-председател на чешката му централа. През 2013 г. издателство „Ерго“ издава на български език книгата ѝ „Доказателства за нейния живот“ в превод на Маргарита Кюркчиева.
Представя Чешкият център

18:00 – 19:00   
Сцена, ет. 3
Представяне на стихосбирката на Габор Дюкич с участието на автора Габор Дюкич и преводачката Стефка Хрусанова. Модератор: Марин Бодаков, литературен критик   
Представя Унгарският културен институт

18:30   
Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326
Среща с автограф с Милен Русков, чийто роман „Възвишение“ спечели националната награда „Елиас Канети“ и в момента завладява театралните сцени
Представя издателство „Жанет 45“

18:30
Клуб Студио 5, НДК
„Литературна танго вечер“                                                                                                                                               
От 18:30 до 20:00 започва прожекция на филм за поета и автор на текстове на танго Омеро Манси, от 20:00 до 21:00 представяне на книгата на Капка Касабова, „12 минути любов“, а от 21:00 танго парти с танци и четене на танго поезия.
Представя издателство „Сиела“

19:00 – 20:00   
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата „Могилата“ от Калофер Русев
Познатите от първите три романа герои – полицейският инспектор Калоян Неев и антроположката Ирина Иванова, отново ще бъдат изправени пред необясними загадки и изпитания. Този път обаче всеки от тях сам ще извърви пътя си до края. Той – преследвайки иманяри, нарушили покоя на гробница, съкровищница на древен рицарски орден. Тя – по следите на мрачни и свръхестествени същества, родени от грях и прокоба… Техните пътища ще се съберат – в неочакван край и развръзка, отново там – на Могилата…
Представя издателство „Делакорт“

11.12.2013 (сряда)
   
10:00 -13:00   
Щанд на Почетния гост – Москва
Прожекция на видео лекции по руска литература: „Пушкин А.С. Евгений Онегин“, „Пушкин. Поэмы Борис Годунов и Медный Всадник“, „Пушкин А.С. Проза“, „Лермонтов. Детство и юность“, „Лермонтов. Поэмы“, „Герой нашего времени“.
Автор на филмите – Святослав Худяков
Лектори: А. Архангелский и Д. Бак
   
11:00 – 12:00   
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата на доц. д-р Лилия Райчева „Феноменът телевизия – трансформация и предизвикателства“                                                                                                                              
Авторът доц. д-р Лилия Райчева, дългогодишен преподавател във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски” и член на СЕМ в продължение на 8 години, анализира феномена телевизия през ХХІ век и търси новите параметри на телевизията като обществено явление в национален и европейски контекст.
Книгата ще представи доц. д-р Райна Николова от НБУ.
Появата на книгата е част от отбелязването на 40-годишнината на първия випуск на профил „Телевизия” във ФЖМК.
Представя издателство „Тип-топ прес“                       
       
13:00 – 14:30   
Щанд на Почетния гост – Москва
Кръгла маса "Особености на художествения превод"
Участници: Милена Лилова – поет, преводач на А. Ахматова, М. Цветаева, Н. Тихонов, С. Моема (с англ.), И. Бродский (от руски и от англ.), преподавател по превод в Софийски университет, преводач в Института за изследване на изкуствата (БАН);
Нели Пигулева-Митева – журналист, преводач, поет, редактор на литературно списание „Брод“ (гр. Русе)

13:00 – 15:00
Сцена, ет. 3
„Представяне на под-програма „Култура“ на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, с участието на г-н Карел Бартак от Генерална дирекция „Образование и култура“ на ЕК
Представят Асоциация „Българска книга“ и Министерство на културата

15:00 – 16:00   
Щанд на Почетния гост – Москва   
Майсторски клас по писане на приказки с Елена Усачева (за деца от 6 до 12 години)
Елена Александровна Усачева е писателка, авторка на повече от 30 книги за деца, журналистка, сценаристка, член на Московската организация на Съюза на писателите на Русия.

16:00 – 17:00   
Сцена, ет. 3
Издателство „Панорама” и проф. Светлозар Игов ще Ви запознаят със „Знаци край пътя” – събраните есеистични фрагменти на Иво Андрич, записваните цял живот от големия балкански разказвач размисли и наблюдения за света и хората, за писането и думите, за историята и живота – неговите „духовни завещания”. Преводът е на Рада Шарланджиева и Светлозар Игов.
Представя издателство „Панорама“   

16:00 – 17:00   
Щанд на Почетния гост – Москва   
Презентация на книгите на издателство „Време“

17:00 – 18:00
Сцена, ет. 3   
„Поетична среща между Италия и България“

Поетическо четене на стихотворения на италиански и на български език, със специалното участие на българската поетеса Ирина Йорданова. Тя ще прочете свои произведения и преводи на творби на италианската поетеса Даня Лупи. В събитието ще вземат участие и ученици от 105 СОУ „А. Далчев“, които ще прочетат на италиански стихотворения на известните български поети Иван Вазов и Атанас Далчев.
Представя Италианският културен институт

17:30
Щанд на издателство „Сиела“, № 339
Среща с автограф: Стела Даскалова
Представя издателство „Сиела“
   
18:00 – 19:00
Сцена, ет. 3   
Премиера на „Лето 1850“ от Владимир Зарев
Романът „Лето 1850“ разглежда съдбовните събития, разтърсили Северозападна България през 1850 година. По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано. И все пак за него се знае малко, върху него покълва тишина и то не оставя ярки следи в националната ни памет, забравата е неговото истинско и най-ужасяващо поражение. Ето загадката, която измъчва автора и го предизвиква към размисъл… Макар и исторически, романът засяга редица проблеми, свързани с нравствените устои и духовните въжделения на нашия съвременник.                                                                                                                                                
Представя издателство „Хермес“

18:00
Унгарски културен институт   
Представяне на стихосбирката на Жужа Бенеи „Безпредметно битие” с участието на преводачката Светла Кьосева. Модератор: Джонатан Дън, управител на издателство Смол Стейшънс Прес.
Представя Унгарският културен институт
   
18:00   
Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326
Среща с автограф с Ганка Филиповска, автор на „Стонет 130“     
Представя издателство „Жанет 45“

19:00 – 20:00   
Сцена, ет. 3
Представяне на „Птичият събор“, превод от английски Манол Пейков. Съвременна адаптация на персийска епична поема за пътешествието на всички птици, в търсене на техния цар. Авторът на поемата е Фарид уд-Дин Аттар.
Представя издателство „Жанет 45“

20:00 – 21:00   
Сцена, ет. 3
Връчване на годишните награди на Асоциация „Българска книга“ за цялостен издателски проект „Златен лъв“   

12.12.2013 (четвъртък)
10:00 -13:00   
Щанд на Почетния гост – Москва   
Прожекция на видео лекции по руска литература: „Гоголь. Вечера на хуторе…“, „Гоголь. Мертвые души“, „Гоголь. Повести“, „Салтыков-Щедрин. Биография и творчество“, „Тютчев Ф.И. Лирика“, „Гончаров И.С. “Обломов”
Автор на филмите – Святослав Худяков                                                                                                                     
Лектор: Дмитрий Петрович Бак – филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки, професор на Руския държавен университет за хуманитарни науки   
       
13:00-15:00   
Щанд на Почетния гост – Москва   
Презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва, на издателство „Време“   

14:00-17:00
Щанд на „Фото медия“, № Б19
Среща с йога учителя и създател на дисковете Кундалини йога, Никола Змияров.
Представя издателство "Симетро"

15:00-16:30   
Щанд на Почетния гост – Москва   
Кръгла маса, посветена на Държавната издателска програма и Програма за подкрепа на четенето в Москва и в София   

15:00 – 16:00   
Сцена, ет. 3
Представяне на българското издание на книгата „Hidalgos“, дебютен роман на сардинския социолог и писател Николо Мигели                                                                                                                       
На събитието ще присъства авторът, който пристига от Италия специално за случая. Увлекателният сюжет на произведението се развива в Сардиния през 30-те г. на 20 век – брутално убийство и изпаднало в ужас градче. Млад сержант е призован да разплете случая, който би могъл напълно да го унищожи. Нищо не е, както изглежда. Всичко може да се случи и нищо не може да бъде прието за даденост.   
Със специалното участие на актьора Деян Донков.
Представя Италианският културен институт
       
17:00 – 18:00   
Сцена, ет. 3
Представяне  на програмата „Юг”, създадена през 2009 година от Министерство на външните работи и вероизповеданията на Аржентина, с цел да разпространява аржентинската литература и култура, като осигурява субсидии за преводи на произведения от аржентински автори за публикуването им от чужди издателства. До момента в България по програмата „Юг” са преведени над 20 заглавия, дело на изявени български преводачи.
Представя Посолството на Аржентина в България

17:30
Щанд на издателство „Сиела“, № 339
Среща с автограф: Теодора Димова
Представя издателство „Сиела“

18:00 – 19:00   
сцена, ет. 3
Премиера на „Диаманти от короната на Франция“ от Георги Цанков 

В книгата, авторът представя живота и творчеството на някои от най-значимите френски писатели – Брантом, Молиер, Шатобриан, Стендал, Виктор Юго, Сент Бьов, Жерар дьо Нервал и Теофил Готие, Стефан Маларме, Алфред дьо Мюсе, Александър Дюма и Емил Зола. Георги Цанков изследва подробно възприемането на тези писатели в България. В изложението се преплитат неизвестни моменти от битието им със задълбочени анализи на класическите им творби.
Представя издателство „Хермес“

18:00   
Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326
Ден за поезия с Оля Стоянова на „Улица Щастие“ и с Rossen Karamfilov в „Стерео тишина“   
Представя издателство „Жанет 45“

18:30
Щанд на издателство „Монт“, № 335
Представяне на криминално езотеричния роман „Обещание“ на Лий-Янн Джейдин 

В красивото високопланинско градче Агуас Калиентес (в непосредствена близост до Мачу Пикчу) изчезва една американска туристка от Бостън и усилията на местните власти да я открият се оказват безуспешни. Тогава съпругът ѝ наема частен детектив – Кристъл Нийлс, която се включва в издирването. След много опасности, странни случки и обрати, Нийлс достига до смайваща, неподозирана истина за самата Валъри Фей и всичко случило се. На срещата с близък на авторката ще научите интересни факти и подробности за Мачу Пикчу, за езотеричните аспекти на книгата и за легендите, засегнати в сюжета.
Представя издателство „Монт“

18:30   
Щанд на издателство „Сиела“, № 339
Среща с автограф: Михаил Вешим
Представя издателство „Сиела

19:00
Клуб Coda, София
Представяне на „Елегия за Дейвид Боуи“ от Евгени Дайнов
Книгата описва битието, издиганията и паданията на музиканта, но тя разказва и за революционното въздействие, което Боуи има.
Според Дайнов, Боуи е „най-мръсното момче” сред съвременните революционери. Съвсем в тон със съдържанието на книгата Евгений Дайнов ще я представи по „революционен” начин. На музикално парти в столичния клуб „Coda“ политологът ще разкаже за творбата си и ще свири с групата си „Магистри”.
Представя издателство „Милениум“

19:00 – 20:00   
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата „Боб Дилън по магистралата на живота“, с музика на живо. Най-пълната биография на легендарния музикант и забележителна хроника за един забележителен творец. Заповядайте в света „Дилън“, изпълнен с поезия, история, предизвикателства и с невероятна музика. Васко Кръпката ще изпълни любими негови песни ще се говори за текстовете му, за живота на този непредвидим и гениален творец, променил самата същност на популярната музика и извоювал статута си на културна икона, философ, мъдрец, пророк…
Представя издателство „Махалото“

Сподели в: