Коктейл от качествени и разнообразни филми в петия ден на „Златна роза”

Две екранизации – класическа и детска, вълнуваща любовна драма и филм, засягащ проблема за високите стойности в живота, бяха показани вчера в рамките на фестивала „Златна роза”. Силно присъствие на редица варненски актьори беляза програмата на вчерашния ден в лицето на: Богомил Атанасов, Десислава Чутуркова, Стоян Алексиев, Симеон Лютаков и др. Пренасянето на стари времена и проблеми в настоящето също обедини повечето филми, показани на екрана вчера.

В класическата телевизионна екранизация „Гераците” Максим Генчев експлицира един от проблемите, засегнат  в едноименната повест на Елин Пелин – този за парите и дописва творбата. Критиците оцениха високо неговия разказ и споделиха, че той е напълно в хармония с духа на автора.  Нововъведеният образ на кмета, изпълняван от Робърт Янакиев е вписан от режисьора  и сценарист на филма в подкрепа на темата за парите. „Жаждата за пари е обезчовечаваща и пагубна” – така обясни посланието на филма си Максим Генчев. Той играе и главната роля на бащата герак – Йордан. Любопитното на тази филмова продукция е, че тя е заснета в къщата на Елин Пелин и е финансирана от община, което е прецедент. Мистериозната случайна поява на сянка над кацата с пари в един от кадрите кара режисьорът да повярва, че Елин Пелин е бил с тях по време на снимките и ги подкрепя. Той оцени високо качествата на варненската актриса Десислава Чутуркова и на младите актьори, чиято игра определи като по-истинска и обрана. Повечето от тях са играли само по-масови сцени в американски филми. Максим Генчев поздрави организаторите за усилията им да обогатяват духовността на българите по време на криза.

Противоречиви бяха отзивите на критиците за драмата на Магдалена Ралчева – „Още нещо за любовта”, която е снимана във Варна. Въпреки това всички в залата се съгласиха че, този филм е един от фаворитите на публиката. Професор Божидар Манев от НБУ бе критично настроен към филма на Магдалена Ралчева, а „Светото семейство” на Красимир Крумов определи като блестящ: „„Светото семейство” и ”Още нещо за любовта” отчетливо открояват големият диапазон на търсенията и стойностите в двата филма”. Кинокритикът Тони Ковачева определи сценария на „Още нещо за любовта” като „добър и романтичен, но ограбен в реализацията му”. „„Светото семейство” е заснет блестящо и изследва провалът и кризата на българското общество през детето.”, сподели кинокритикът от в. „Култура” Геновева Димитрова. Критиката оцени високо изобразителната култура и на филмите ”Още нещо за любовта” и „Цахес”.

Проблемът с разпространението на българските филми беше засегнат и на днешната пресконференция. Той се изразява в това, че филмите се правят с държавни пари, а се разпространяват от частни компании, които не дават филмите си за прожекция на независими кина. Необходимостта от обсъждане на филмите по кинофестивалите между създателите им и публиката, също се открои по време на дискусията. Професор Александър Янакиев предложи като единствено технически възможно решение на това онлайн излъчването на пресконференциите.

Сподели в: