Кой управлява света

Очаквайте от 18.06.2007 г. на книжния пазар "Кой управлява света" – новата книга от серията "Конспирацията" на издателство "Хермес" от авторите Том Бърнет и Алекс Геймс.

Без шум и прокламации се роди един нов световен ред. Огромни корпорации и една свръхсила пренареждат картата на света и заблуждават хората, че така диктува „общественият интерес“. В приключващата война между демокрацията и глобализацията жертвите сме… ние.

„Кой управлява света?“

Рухването на Съветския съюз промени света, в който живеем. След края на Студената война старата двуполюсна система САЩ–СССР е сведена до една-единствена свръхсила. Огромните военни и разузнавателни средства трябваше да се пренасочат другаде. Акцентът се премести от воденето на война срещу „големия враг“ към икономическа война срещу целия останал свят в името на пазар за американските продукти.

А не закъсня и появата на нов враг – Ал Кайда. Последваха рекордните фалити на „Енрон“ и Аржентина, появиха се множество признаци, че глобализацията е прогнила в основата си. Новият световен ред се нуждае от по-здраво управление.

В първата част на книгата Том Бърнет прави списък на обичайните заподозрени, известни на теоретиците на конспирацията. От Свободните масони до обществото „Череп и кости“, от илюминатите до билдербергерите тъмният свят на политическите кукловоди е разбулен и оценен. Бърнет стеснява търсенето, като приема, че който управлява Белия дом, управлява света на единствената свръхсила. Резултатът е скрита групировка, която води американската външна политика от последната година на Първата световна война, като в хода създава Обществото на народите и Организацията на обединените нации.

Най-голямата обединяваща сила естествено са парите, а управлението на световните финанси е решаващо за здравето на планетата.

Във втората част Алекс Геймс представя поредицата от корпоративни престъпления, покварено политическо влияние и финансови катастрофи. От най-големия корпоративен банкрут в историята („Енрон“) до най-голямата счетоводна измама („Уърлдком“) мотивът е печалба – напълно незаслужена печалба, за сметка на обикновените акционери. Теоретиците на конспирацията често твърдят, че миризмата на нефт и природна газ отвежда Америка към регионалните конфликти.

Книгата разглежда връзката между глобализацията и демокрацията и все по-ожесточената битка за превъзходство между тях. Поставя темата за ролята на чуждите корпорации в законодателството на различните страни, както и ролята, която разузнаването и полицията са изиграли за създаването на Ал Кайда. Не е подминато и влиянието на медиите и държавата за потискане  на гражданските права.

Книгата задава неудобните въпроси: Правителствата или корпорациите управляват света? Чии интереси защитава „световният помагач при кризи“ МВФ? За кого всъщност работят „независимите“ медии? Защо живеем все по-зле и  кой е виновен за това?
Изводите, до които достигат авторите, може да шокират и скандализират,  но няма да оставят никого безразличен.

Авторите:
Том Бърнет е псевдоним на един от водещите британски експерти по въпросите на сигурността и военните дела. Той е служил в британските специални сили през 90-те години, а след напускането им се занимава с изследвания в областта на теорията на конспирацията и военното разузнаване. Живее в Уинчестър.

Алекс Геймс е писател и журналист. Работил е във вестник Лондон Ивнинг Стандарт в продължение на пет години, пише редовно за Файненшъл Таймс. Автор на множество рецензии за Сънди Таймс, Дейли Телеграф, Гардиън и Индепендънт он Сънди. Живее в Лондон.

Сподели в: