"Кой уби Паломино Молеро?“ на Марио Варгас Льоса

"Кой уби Паломино Молеро?“(превод: Емилия Юлзари) е роман с криминална интрига, чрез която авторът умело изгражда представата ни за една дисфункционална обществено-политическа система. В средата на миналия век малко перуанско селце се превръща в сцена на жестоко убийство. Жертвата е бедно младо момче – метис, новобранец във военновъздушна база. Престъплението е потулено от бюрокрацията, но местните полицейски служителилейтенант Силва и неговият помощник Литума, са решени да разкрият истината. Следват непредвидими ситуации и обрати, в които са вплетени теории на конспирацията, корупция, болести и изневери, а финалът е смайващ, както подобава на писател от класата на Льоса.

За автора: 

Марио Варгас Льоса е един от най-внушителните латиноамерикански творци – името му се спряга редом с имената на Маркес, Кортасар, Фуентес. Льоса е не само сладкодумен разказвач и ваятел на „ярки образи на съпротива, бунт и поражение на индивида“. Той е и политически активен гражданин – безжалостен критик на порочните структури на властта и привърженик на икономическия либерализъм. Нобелов лауреат за литература за 2010 година.

ИК „Колибри“ планира да издаде още две от най-впечатляващите произведения на Льоса: „Панталеон и посетителките“ (1973) и „Мечтата на келта“ (2010).

ИК „Колибри“

Корична цена: 13 лв.

Още от този автор на Kafene.bg:

"Кой уби Паломино Молеро?“ – откъс

Сподели в: