Кой спечели петролните войни

Издателска къща Хермес представя книгата на Анди Стърн "Кой спечели петролните войни?" на 26 ноември 2007 година. Корична цена – 11,95 лв.

Черното злато“ извади на показ три основни черти на човечеството: алчност, подкупност и агресивност…

Откакто петролът стана основно гориво, той се превърна в причина за някои от най-кървавите световни конфликти. Още след Първата световна война става ясно голямото стратегическо и военно значение на тази суровина. Жаждата за огромните печалби от петрола примамва правителства и компании да действат далеч отвъд границите на своите държави. Американски, британски и френски мултинационални гиганти правят всичко възможно да се доберат до чуждите нефтени залежи. Без колебание подкупват или направо свалят правителства в Африка, Азия и Латинска Америка, за да контролират ценната суровина.

Какво ни чака през ХХІ век? Една Трета световна война между Запада и ислямския свят, която да тръгне от Близкия изток? Едно е сигурно: докато главоломно растящото търсене се сблъсква с топящото се предлагане, ще ставаме свидетели на все по-чести и кръвопролитни „петролни войни“ .

За автора: Анди Стърн е независим журналист. Той има повече от 20 години практика в писането на статии за вестници, списания и специални публикации на различни теми – международна политика, бизнес, филми, музика, пътешествия…

Писал е за водещи вестници като Гардиън, Интернешънал Хералд Трибюн, Льо Монд, за списанията Блитц, Мелъди Мейкър, Рекърд Мирър и др.

Анди Стърн е основател и директор на Дийп Фокус Филмс. Продуцент е на документалния филм “Оклахома: След бомбандоровките” (1996) и др.

Сподели в: