Кой се страхува от женското тяло?

На 11 януари от 18:00 до 20:00 ч. в Червената къща в София ще се състои семинар на тема :"Кой се страхува от женското тяло? Раждане и автономност".

Кой се страхува от женското тяло в момента на преход, какъвто е раждането и до какво води този страх? Това е рамката, в която ще обсъждат въпросите за медикализация, външен контрол, насилие от една страна, активно участие, овластвяне, на тялото от друга, в контекста на България.

Участват: Йоана Станчева и Илона Нешкова (акушерки и основателки на първата самостоятелна акушерска практика), адв. Даниела Фъртунова (юрист от Българския Хелзински Комитет). Водеща на дискусията ще бъде д-р Неда Денева.
Организатор на поредицата : д-р Велислава Петрова (МП Културна антропология, СУ)

* * *

Според Мери Дъглас, тялото е най-директната метафора, с която разполагаме и поради това непрекъснато го използваме, за да опосредяваме социалния ред. В този контекст дебатът около женското тяло е още по-интензивен и наситен с властови отношения. Моментът на раждането представлява кулминация на всички тези вълнения поради своята граничност и подклажда различни дискусии в зависимост от културния контекст.

В България се говори за това през темата за медикализацията на раждането, възможността за домашно раждане и насилието над раждащите жени от страна на медицинските лица. В САЩ този въпрос присъства в публичното пространство през конфликта между правата на плода и правата на майката, което включва дебати на тема аборт, насилствено цезарово сечение, подсъдност на майката при нездравословен начин на животл, и често включва юридичи аспекти и намеси. В същото време, в страни като Индия фокусът е върху връзката между насилие върху раждащите и бедност.

Правото на домашно раждане е тема, която насища голяма част от дебатите в Централна и Източна Европа. В Унгария акушерката Агнеш Гереб беше в затвора, а сега продължава да е под домашен арест, заради асистиране при домашни раждания, което не е разрешено. По този повод има няколко дела в Страсбург, срещу Унгария и Чехия, които целят промяната в този закон и искат да покажат, че тази забрана реално нарушава правата на раждащите жени.

На фона и на увеличаващото се чувство на несигурност, на раздалечаването между медицинската експертиза и всекидневния индивидуален опит, в този дебат навлизат и нови актьори, като дулите и различни консултанти, увеличава се пространството на юридическата компетентност

Сподели в: