Кой сади цветя и кой ги краде

Цветята са радост за окото и оазис за душата – особено сред градския пейзаж, където сме заобиколени отвсякъде от лабиринт от блокове и бучащи орди от автомобили. По план или по различни програми общините периодично поставят нови цветарници и садят сезонни цветя и храсти. Освен това и доброволци със свои средства се грижат за цветните лехи пред училища и блокове. Накъде поставят и табели: "Не късай цветята!" и дори по-строгото "Не кради цветята!". Уви, надписите не стряскат крадците!  Ето 3 реални случки с откраднати цветя:

1. На тротоара при пазара "Красно село" – за щастие – само малка част от цветята липсват;

2. В централната градина на с. Баница, общ. Враца, пред банята – престояха само една нощ;

4. Пред СУ "Св. Климент Охридски" – цветята и храстите във вертикалните кашпи подозрително оредяват;

5. Всяка година, ден преди 15 септември, 8-ми март, преди Задушниците или именни дни, розите, лалетата, невените, богородичките и здравеца пред нашия и съседния блок видимо намаляват. Имало е случаи, когато баба с една ръка държи внучето си, а с другата къса чуждите цветя.

Няма да морализаторствам. Нито ще анализирам абсурдната поговорка от градския фолклор – "Открадни цвете, за да ти се хване". Темата може би е дребна и не е толкова важна, колкото тъмните държавни сделки или отмъкнатите милиони от Цветан Василев от КТБ. Но кражбата си е кражба – независимо дали става дума за химикалка, баничка, оборота от деннощия магазин, портмонето от разсеялата се жена, отмъкнатия телевизор и лаптоп от нечий апартамент и т.н. Дръжте се, цветя от обществените градинки, първият учебен ден наближава. На 15 септември много от вас ще бъдат подарени с любов и други най-светли чувства на учителите.

А ти колко цветя посади пред блока, училището, поликлиниката?

Прочетете още:
Улични мисли
"Квартал на тротоарите" започва с фото изложба

Сподели в: