Кой е победител в музикалната ни игра

Скъпи читатели и приятели, в партньорство с Koncerti.bg, обявявихме бърза игра, посветената на концерта на
Оратница, Попара, Митко Таралежков и Тъпани и Гайди, които ще свирят на 19 декември в “Mixtape 5 в София.

Трябваше да отговоритена въпроса:
 
В коя група участва световният шампион по бийтбокс Skiller?

Правилният отговор е "Попара", а победителят е Радослав Атанасов!

Нека Радослав ни пише на редакционния имейл konkurs1@kafene.bg, за да му съобщим как да си получи наградата.

Честито на печелившия, а за всички останали – четете редовно Kafene.bg,следете и нашата фейсбук страница, за да сте информирани за най-интересното от културния живот в страната и да участвате и в бъдещите ни игри и конкурси.

Повече за партито
:

Оратница, Попара, Митко Таралежков и Тъпани и Гайди свирят заедно в “Mixtape 5” на 19 декември. Четирите банди се събират на една сцена за рождения ден на сайта koncerti.bg и учредяването на едноименното сдружение.

Малко преди Коледа да “прибере” всички по домовете, около семейната трапеза, четири утвърдени български формации ще участват в музикален празник, наречен Happy Koncert To You.

Попара” е експериментална банда, сформирана в София. В музиката им, както позсказва името, съдържа смесица от елементи: голяма доза импровизации, бийтбокс, джаз, боса нова, дъб, рага и още куп съставки, които се раждат на момента.

“Попара” ще свирят в пълен състав, защото и световният шампион по бийтбокс Skiller ще участва. Основен вокал е Александър Евтимов (Шаманчето). Павел Терзийски също дообогатява с гласа си звученето, Росен Захариев (Роко) свири на тромпет и перкусии, а Кирил Дончев е на синтезаторите. Членовете на групата са част от  обединението на независими музиканти и визуални артисти –  Big Banda.

Стилът на Митко Таралежков е автентичен и оригинален, а текстовете му разкриват дълбоко философски и социални послания. Таралежков е съосновател на “Бидон филм” и се занимава с кино режисура. По време на следването си в НБУ започва да свири на китара и се превръща в поет с китара, който пише и изпълнява песните си сам, в акомпанимент на друга акустична китара.  Към проекта по-късно се присъединява bggz rubbit (китара, вокал, звуци), който също ще излезе на сцената на Happy Koncert To You. На мястото на Невен Кидеров ( перкусии, глас) ще се включи Петър Йорданов- Бъни. Таралежков до този момент има над 30 авторски парчета и е един от най-обичаните от публиката поети-китаристи.

Оратница” е популярна етно-фюжън формация, съчетаваща мотиви от българския и австралийския фолклор, дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп. Сформирана е през 2009 г. от Иван Попа (вокал), Петър Йорданов- Бъни ( кахон, тъпан), Христиан (кавал, флейта) и Хорхе (диджериду, гайда). Оратница е народният обичай, който се изпълнява за пречистване преди Сирни Заговезни. Музикантите интерпретират по свой начин българската народна музика, като добавят към познатите ни тъпан и кавал – звуците на австралийското диджериду и перуанския кахон.

Концертите на “Оратница” се характерни с това, че публиката винаги танцува хоро.

Към фолклорната линия на концерта ще се присъединят и
Тъпани и Гайди”. Групата съществува от 2011 година и от тогава насам има чести изяви.
Постижение е,че събира разнородна публика на по-нетрадиционни места (например в бившия клуб “Twins” в София ). В основата на звученето е заложен традиционният родопски звук на три каба гайди, но той е преплетен със звуците на диджериду (Хорхе от “Оратница” ) и на кахона на Бъни. Прекрасният вокал на Валентина Добрева разчупва стандартите за “мъжкия родопски глас” и  пренася публиката от девет планини в десета…

Happy Koncert To You се организира от сдружение “Концерти.бг” по повод  учредяването на НПО-то и  тригодишнината от създаването на сайта koncerti.bg.

По време на концерта в “Mixtape 5” ще бъдат прожектирани снимки на фотографите на “Концерти.бг”, заснети при отразяването на различни концерти.

Медийни парнъори на събитието са: Djambore, Радио София, Радио Binar, Kafene.bg и Kulturbench.

Сподели в: