Кои са победителите в състезанието Академия за иновации за студенти в България 2016?

За трета поредна година беше оранизирана безплатна Академия за иновации за студенти в България, в партньорство с Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски”, ТУ София, Бизнес клуба на УНСС и др. университети в страната, както и в партньорство със Столична община и Национален дворец на културата (НДК). Финалът на инициативата се проведе при открити врата в Литературен клуб „ПЕРОТО”, където бяха обявени победителите в първия по рода си 24-часов Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016.

Голямата награда за отбора победител беше 10 000 лв., предоставени от Фонда за иновации. Тя отиде при отбор „Елмо” за разработване на мобилно приложение „София става супер”, насочено към чуждестранни туристи, които посещават столицата.

Тодор Чобанов, Заместник-кмет по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична община награди победителите в състезанието и поздрави гостите с думите: „Иновациите са в нас, те са в нашите умове и сърца. Днес и вчера по един категоричен начин всички вие доказахте, че иновациите това сме ние с нашите проекти, мечти и успехи. Искам да благодаря на прекрасните млади хора на София, които се обединиха, мислиха, писаха, съзидаваха заедно, за да получим тези невероятни резултати. Само докато ви слушахме се вдъхновихме за работа”. Той покани всички участници в Академия за иновации 2016 на среща в Столична община, където ще бъдат обсъдени идеите им.

По време на събитието още две идеи бяха отличени със специални предметни награди – отбор „Скуот” от Нов български университет за идеята „Ти можеш”, отправена към младите и образованието, както и отбор „Спортифай” от Софийски университет „Св. Климент Охридски” за разработване на платформа, в която да се качват спортни събития и инициативи. От Ontotext дадоха специална парична награда на отбора “Ел Романтико” за идеята им да разработят иновация със свързани данни и да извадят информация за културните забележителности в София от отворените данни, с които разполага Столична община, Министерство на културата и т.н.

ПОВЕЧЕ ЗА АКАДЕМИЯ ЗА ИНОВАЦИИ 2016

Тази година проектът се реализира под формата на първия по рода си в България 24-часов Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 със съорганизатори – Столична община, Асоциация за развитие на София и Фонда за иновации, както и в партньорство с Национален дворец на културата (НДК).

В него студентите имаха възможността да разработват и презентират сами свои решения на проблеми в столицата, в три категории: образование, здравеопазване и културно и историческо наследство

В зала 3 на НДК младежите разработиха своите идеи и решения под формата на 15-минутни презентации и демо версии на продукти и услуги, дигитални платформи, софтуерни решения и презентации на проблемите на столицата.

Фотограф: Орлин Огнянов

Сподели в: