"Козелът" на Георги Дюлгеров ще открие "София Филм Фест"

Премиерата на най- новия филм на Георги Дюлгеров "Козелът" ще открие и 13- то издание на международния форум София Филм Фест. Филмът е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество. Сценарият е на Георги Дюлгеров и младата писателка, дебютант в киното – Кристин Димитрова. Иван Бърнев ("Дзифт", "Лейди Зи") и американката Анджела Родел са в главните роли. Техните герои във филма са българин и запленена от българския фолклор американка. Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност.

В „Козелът” Анджела Родел почти играе себе си. По професия тя е музикант и етномузиколог. В България живее от 2005 г. Като студентка в университета в Йейл става член на Йейлски славянски хор, където за първи път чува “Мистерията на българските гласове” и се влюбва в българската народна музика. След като изслушва всички записи, които може да намери, Анджела най-после пристига в България през 1995г. Остава да учи българска филология за една година в Софийския университет и се посвещава на българското народно пеене. „Козелът" е първият й актьорски опит. Във филма играят още актьорите Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева.

Георги Дюлгеров е от най- популярните и награждавани български режисьори в момента. Дебютният му филм “Изпит”(1971г.) печели наградата на младежкото жури на международния кинофестивал в Локарно, Швейцария. С „Авантаж”(1977г.), създаден по общ сценарий с актьора Руси Чанев, Дюлгеров печели „Сребърна мечка” . Малко след „Авантаж” идва „Мера според мера” (1981г.). Чанев и Дюлгеров пишат сценария по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден”. Сред другите му филми са "И дойде денят", "Трампа", "Пясъчен часовник", "Лейди Зи". Да снима по новелата “Козел” на Радичков е отдавнашна мечта на Георги Дюлгеров.

Три от филмите, спечелили "Оскар" през 2009г. ще бъдат представени на София Филм Фест- "Беднякът милионер", "Четецът" и "Милк".

"Козелът" открива феста на 5 март (четвъртък) 2009г. от 19.30 часа в зала 1 на НДК.

Сподели в: