„Код: Червено” оцеля в Код: лилаво

Първият български зомби филм – „Код: Червено” на режисьора и сценариста Валери Милев оцеля през миналата нощ на чудовищния студ по време на снимките. Част от тях се проведоха на мост близо до София. Термометрите отчетоха минус 15 градуса, но силният вятър създаваше усещането за повече от минус 20 градуса. Снимикте започнаха малко след 12:12 часа на 12.12.12, а екипът напусна терена в 5 сутринта.

Актьорите и повече от 40 статисти трябваше да играят сякаш е ранна есен, а не сибирска зима. След всяка сцена, Менал Ал Фейтури – британката, която изпълнява главната женска роля, и Мая Нейлър – в подържащата женска роля, се сгряваха с дебели одеала и газова печка. В почивката между кадрите те черпеха топлина от прожекторите и от горящия напалм за спецефекти.

Екипът дълго време се чудеше какъв код да обяви за този снимачен ден и стана ясно, че в скалата няма такъв цвят, който да описва кошмара на арктическия студ, освен „лилаво”.

В този ден най-издръжливият мъж се оказа новото попълнение на филма – звездата от „Седем часа разлика” – Димо Алексиев. Той се превъплъти в ролята на командос от българската армия, който се опитва да измъкне чужденките от заразения остров.


За „Код: Червено”

            Синопсис:

Действието започва през Втората световна война по време на битката за Сталинград, където Сталин експериментира с ново биологическо оръжие. Резултатите са ужасяващи и за да прикрие следите, цялата зона на експеримента е изпепелена с напалм. Само един германски войник оцелява, но е затворен в психиатрична клиника. Неговите записки попадат при агенти от ЦРУ, които дълго време проверяват вероятността такова оръжие да съществува. Десетилетия по-късно в България е регистриран случай в секретно поделение, който доказва наличието на подобно оръжие. ЦРУ изпращат в България свой агент (Пол Лоугън), който да разследва инцидента. В секретното поделение той попада на конспирация и е на път да разреши случая, когато базата е взривена и е обявен код: червено. Кошмарът от Сталинград е на път да се повтори.

Автори:

Сценарист и режисьор на филма е Валери Милев. Идеята му хрумва, когато преди години край София експлодира поделението в Челопечене. Въпросът, който Милев си задава в този миг, е: Ами какво би се случило, ако в това поделение има химическо оръжие? Какво би се случило с един град, ако хората не знаят как да реагират.

Страхът се превръща в творчество и Валери Милев трансформира хипотезата в зомби филм. Историческата част от филма бе заснета преди повече от две години и можете да видите трейлъра ето тук: www.indifilms.eu

Продуценти на „Код: Червено“ са Константин Боров и Башар Рахал. Това е изцяло българска продукция, в смисъла на криейтив и производство. Филмът, макар и амбициозен като проект, е изцяло търговски. Той не цели само българската аудитория и не разчита на държавно субсидиране и помощ (за съжаление).

За екипа.

Автор на сценария и режисьор е Валери Милев. Зад гърба си има заснети два игрални филма: „Re:Kill” (http://www.imdb.com/title/tt1612319/HYPERLINK "http://www.imdb.com/title/tt1612319/)q" ), чиято премиера е обявена за декември 2012 г., вторият е новият филм със световноизвестния актьор и продуцент Жан-Клод Ван Дам, който е на етап постпродукция.

Останалата част от екипа е познат на зрителите със задкулисната си работа в почти всички холивудски продукции, снимани у нас. Част от каскадьорския екип дори се завръща по-рано в България от снимките на суперпродукцията с Брад Пит World War Z.

Може би ще видите в трейлъра, че всичко, което искаме да постигнем е много, много повече от средните за света стандарти.

Актьорите

В главните роли ще участват актьори от Холивуд:

Главна мъжка роля е Пол Лоугън http://www.imdb.com/name/nm0517638/

Главна женска роля е Манал Фетури http://www.spotlight.com/interactive/cv/736090824498

Поддържаща женска роля (детска) – Мая Нейлър http://www.imdb.com/name/nm4166623/

Директор на продукцията е Янко Ушатов, а главен оператор е Емил Топузов, който има зад гърба си над 30 игрални филма.

Сподели в: