Кога остарява една книга?

В неделя, 13 март, в кафе-клуб "Влайкова" се проведе за пореден път свободната размяна на книги "Донеси книга – вземи книга". Както винаги дойдоха най-запалените книголюбители, за които търсенето на поредното интересно четиво е приключение. Обсъждахме заглавия и автори, смаляването на съвременния роман откъм страници и почти отпадането на пространните описания – природни, портретни и на обстановка в съвременната литература. Обърнахме внимание и на поезията, есеистиката и историческите книги.

Дошлите имахме шанса и първи да видим фотоизложбата на Владимир Спасов, "Носталгия" – серия от снимки, посветени на българското Черноморие извън туристическия сезон (photography.spassov.net).

Не забравихме и нашата анкета. Този път попитахме дошлите "Кога остарява една книга?". Ето и няколко отговора:

"Не можеш да определиш колко дълго книгата пе актуална. Всяка книга е способна да докосне някого, независимо от времето. Ако историята е завладяваща и начинът, по който е написана – добър, книгата е вечна!".

* * *
"Всичко в живота остарява, но не и книгите. Само и единствено книгите могат да те откъснат от реалния свят и да те "потопят" в един по-красив, макар и въображаем свят. Книгите, които четем, когато никой не ни кара да го правим, показват какви хора сме, когато като сме без маска. Книгата е вечна!"
Gravediggeer


* * *
Книгата е мъртва, докато е затворена. В момента, в който я отвори някой, тя оживява отново.

Р и Н

* * *
Когато езикът, на който е написана/отпечатана не може да бъде разчетен.
И и М

* * *
Когато хване прах за последен път.
А.Р.

* * *
Книгата не остарява, стига читателите винаги да я носят в сърцето си.
Д и П

Много относителен въпрос. Може ли една книга да остарее, ако посланията й са винаги актуални! "Остаряват" книгите, които не казват нищо съществено и са написани само за разтуха, т.е. литература, която е неангажираща.
Денис Олегов

Пожелахме си "Приятно четене" и си тръгнахме с усмивки и чанти, пълни с нови книги.

Какво се случи на предишните издания на "Донеси книга – вземи книга":

Книгите са за четене
Разни мисли за книгите и четенето
Води ли четенето до писане?

Сподели в: