Книжките за Дора Изследователката са вече и в България

Екипът на издателство Колибри има удоволствието да представи нов проект, който стартира на 24 юни 2013.
Предстои да излезе серия от книжки за Дора Изследователката, най-прочутата и актуална в световен мащаб анимационна героиня, любимка на всички деца от 3 до 9-годишна възраст.
Проектът на MTV и техния специализиран канал Никелодеон е най-гледаната детска поредица за последните години. Американските анимационни епизоди са дело на Крис Гифърд, Валери Уолш и Ерик Уайнър. Сериалът Дора Изследователката постига феноменален успех първо в САЩ и Канада, сдобива се с шест номинации и една награда Еми.
В България хитовото анимационно филмче се излъчва от 3 години и ще продължава да радва малчуганите чрез телевизионния канал Супер 7. От юли 2011 г. невръстните зрители на националната ефирна телевизия TV7 се събуждат с приключенията на седемгодишната Дора Маркес и нейните приятелчета. Анимационната серия е пълноцветно шоу, което активно ангажира вниманието на дечицата и ги дарява с незабравими спомени.
Дора живее в имагинерен тропически свят с най-добрия си приятел – маймунката Ботичко. Във всеки епизод тя кани децата да се включат в поредното приключение, което има планиран резултат. Дора разполага с карта, за да маркира местата за престой по пътя. Заедно с малките зрители тя преодолява интересни препятствия и винаги стига до заветната цел. В края на всеки епизод Дора и приятелите й отбелязват успеха с ритуален танц на радостта – нейна запазена марка.
Малкото момиченце стана фаворит на детската публика по всички краища на света заради новаторския подход на концепцията. Книжките са леки, забавни и достъпни, поощряват детското въображение, същевременно информират и възпитават палавниците, следвайки ловък, ненатрапчив тон. Дора забавлява дечицата, докато ги учи как да се справят в различни ситуации, как да изследват заобикалящия ги свят и да решават минипроблеми всеки ден. Тя насърчава околните да изграждат доверие помежду си, да помагат на приятелите си, да бъдат сплотени в сблъсъка с трудности. Освен това тя ги провокира да решават математически задачи, да се занимават с музика, да правят упражнения за отлична физическа кондиция…
Във всички свои начинания Дора Маркес е съпроводена от говореща лилава раничка, както и от човекоподобната маймунка Ботичко. Последната е кръстена на своите симпатични червени ботушки. Дора е испаноговорещо момиче, затова децата неминуемо усвояват прости чужди думички и фрази. От Никелодеон твърдят, че момиченцето е замислено като латионоамериканска героиня – идеята била тя да представлява културното разнообразие в тази част на света.
Ние ще предложим на българските деца и книжки за изучаване на английски език.
В света са издадени повече от 500 заглавия от поредицата. Любопитното е, че тя непрекъснато се обогатява с нови и нови заглавия, адресирани към всички възрастови групи. През март 2009 г. Мател и Никелодеон оповестиха, че Дора ще „порасне“ и ще стане тийнейджърка, която посещава средно училище. Новият облик на героинята беше демонстриран за първи път на 16 март 2009 г.
Образът на Дора вече е толкова популярен, че е изградена внушителна съпътстваща мрежа от продукти – играчки, раници, аксесоари и други артикули, свързани с нейните приключения. Съществуват множество вълнуващи игри, базирани на телевизионната серия.

*****

Издателство Колибри сключи лицензионен договор за издаване на поредицата на български език, стартирайки с 20 заглавия – ще излизат по 2 на месец. Предвидени са издания от всички ценови категории, за читатели на възраст между 3 и 12 години.

Сподели в: