Книга събира загадки и гатанки, вдъхновени от Леонардо да Винчи

След големия успех на „150 загадки на Шерлок Холмс„, сега излиза втора книга от същата поредица на издателство „Книгомания“ – „Леонардо да Винчи Кодекс на загадките“. Тя е с подзаглавие Гатанки, загадки и главоблъсканици,вдъхновени от ренесансовия гений“. Отличният превод от английски отново дължим на Кънчо Кожухаров.

Цената на книгата е 19.90 лв., а изданието е луксозно и много привклекателно както за подарък на близък човек, така и за лично четене и забавление. Книгата има огромни шансове да застане на рафата „любими“ във вашата домашна библиотека.
 
 * * *
 
Изобретателният ум на Леонардо е дал толкова много на света: той е бил художник, инженер, откривател, анатом, геолог, картограф и още много други неща. Създал е скици и чертежи на множество съоръжения, които в действителност остават неосъществени векове след смъртта му – неговият научен подход към изследователската работа далеч изпреварва времето си.
 
Тази книга е вдъхновена от стотиците рисунки, скици, чертежи и текстове, направени от Леонардо, за да ви предложи над 150 главоблъсканици и загадки. Всички логически разсъждения, гатанки и разшифровки на кодове са красиво илюстрирани с чертежи, скици и диаграми в стила на самия Майстор.

* * *
Животът е загадка, нескончаема поредица от въпроси, които чакат своето решение. Древните гърци и римляни насочили умовете си към тези всекидневни главоблъсканици и затова техните култури процъфтявали. Но когато философията, която се концентрирала върху решаването на загадки, започнала да запада, в Европа настъпила епоха на преднамерено невежество, която наричаме Тъмните векове.

За щастие, след няколко столетия, белязани от чумни епидемии и суеверни дрънканици, задаващите си въпроси умове възкръснали от пепелищата на средновековното мракобесно мислене и изгряла нова ера – Ренесансът.
През този период науката напредва много бързо, а изкуствата процъфтяват както никога преди. Имената на най-великите умове на Ренесанса се помнят и до днес, ала никой от тях не е въплътил Ренесансовия идеал така ярко, както Леонардо ди сер Пиеро да Винчи.

Леонардо, който е роден във Флоренция през 1452 г. като незаконен син на селянка, е един от най-великите енциклопедисти на всички времена: художник, писател, изобретател, инженер и анатом – и това са само някои от неговите таланти. Неизтощимото му любопитство към всичко в съчетание със забележителен интелект и способност да мисли мащабно го превръщат в може би най-великия решавач на загадки в историята на света. По ирония на съдбата Леонардо, който е обсебен от манията да пази в тайна своите идеи и разработки, ни е оставил в наследство и множество нерешени загадки…

Тази книга представлява сборник от предизвикателства за ума; някои от тях са истинска класика, която с векове е озадачавала и просветлявала хората, заели се с разгадаването й. Всички загадки са ситуирани в епохата на Леонардо да Винчи, където ще се запознаем с някои негови съвременници и ще научим за някои от най-големите му постижения. Това обаче не е историческа книга и авторът й си е позволил известни смущаващи волности със събитията и персонажите, за да направи пътешествието ви в света на загадките колкото е възможно по-вълнуващо.

Шерлок Холмс – легендите не умират

 
 

Сподели в: