Книга срещу килограм пластмаса тази неделя на площад "Славейков" в столицата

Фондация Credo Bonum, издателство Smart Books, книжарници „Orange“, Екопак и партньори организират инициативата „Книги за смет“ – върнете килограм пластмаса и вземете книга. Кампанията ще се състои тази неделя, 21 април, на площад „Славейков“ в София, от 10 до 14 часа включително.
Върнете 1 килограм пластмасови отпадъци и в замяна ще получите талон, с който може да вземете своята безплатна хартиена или електронна книга от книжарница „Orange“ на ул. Граф Игнатиев 18, от предварително подбрани над 35 заглавия. Талонът е валиден до 15 часа в рамките на същия ден и няма да може да се използва по-късно.
Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга.
За събирането на отпадъците на площада ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно изхвърляне на пластмасови отпадъци. Събраните отпадъци ще бъдат предадени за рециклиране на нашия партньор „ЕКОПАК България“ АД.
Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио и др. Задължително е отпадъците да са изпразнени от съдържанието им и смачкани, ако е възможно, за да заемат по-малко място.
Няма да се приемат следните отпадъци като блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, CD, DVD, и аудио касетки, авточасти и отпадъци, които не са пластмасови.

Сподели в: