Книга разбива митове и задава въпроси за биографията на Иисус Христос

От днес на книжния пазар е "Зилот. Животъти времена та на Иисусс от Назарет" от Реза Аслан ("Сиела", стр. 360, цена: 16 лв.). Българските читатели могат да прочетат книгата на 41-годишния професор по теология Реза Аслан, продадена в над 20 държави, само за САЩ и само твърдата подвързия досега е продадена в над 250 000 екземпляра. Задържа се седмици наред като №1 по продажби в Амазон, обавена е за бестселър и книга на годината от повече от 15 авторитетни за книгоиздателския бизнес издания. (Откъс от книгата прочетете тук.)

Първото писмено свидетелство за Иисус е от посланията на апостол Павел. В тях се споменават три събития: Тайната вечеря, разпъването на кръста и възкресението. Тези сведения са добър източник, ако ни интересува само периода на ранното формиране на християнството, но не ни помагат за разкриването на историческия Иисус. Дългият процес на трансформирането му от евреин-националист и революционер в мирен духовен водач трае цели три века.

Книгата разбива редица митове и задава въпроси като единствено дете ли е Иисус, роден ли е във Витлеем, само 12 ученици ли е имал, бил ли е погребан в гроб и др.

Повече за автора:

Реза Аслан (р. 1972) е ирано-американски писател и изследовател на религиите. Следва изкуства на религиите, теология, изящни изкуства, доктор е по философия и социология, като съсредоточава изследванията си върху история на религията.  От 2000 г. е професор по ислямски изследвания и история на исляма в няколко университета –  University of California, University of Iowa и Drew University Center on Religion, Culture and Conflict. „Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет“ е втората книга на Реза Аслан. Тя предизвика широка обществена полемика в САЩ и е обявена за една от най-добрите книги на годината от редица авторитетни издания като Publisher’s Weekly, Booklist, The New Yorker, Kirkus и др.

Цяло чудо е, че изобщо знаем нещо за човека, наричан Иисус от Назарет. Първото писмено свидетелство е от посланията на апостол Павел. В тях се споменават три събития: Тайната вечеря, разпъването на кръста и възкресението. Тези сведения са добър източник, ако ни интересува само периода на ранното формиране на християнството, но не ни помагат за разкриването на историческия Иисус. Процесът на трансформирането му от евреин-националист и революционер в мирен духовен водач трае цели три века – движението на странстващия еврейски проповедник се превръща в официална държавна религия. Реза Аслан подлага твърденията на евангелията на прецизен исторически анализ и ни представя образа на Иисус преди християнството.

Задълбочено изследвана, четивна биография на Иисус от Назарет. Иисус от Назарет не е същото като Иисус Христос. Евангелията не са исторически документи… Защо християнството се разпространява и процъфтява? Тази книга ще ви даде отговорите.
Kirkus Reviews
 

Сподели в: