Книга ни дава ирландски рецепти за съвършен брак

„Рецепти за съвършен брак” – тайните на ирландските рецепти и щастливия семеен живот

Хората казват, че не съществува такова нещо като съвършен брак, но според ирландската писателка Кейт Кериган те грешат. Това, което не съществува обаче, е лесен брак. А когато се говори за любов, хората незнайно защо я свързват с лекота.

Романът „Рецепти за съвършен брак”  на издателство "Кръгозор" е интелигентен и сърдечен поглед върху предизвикателствата, които съпътстват „и заживели щастливо заедно“. Вълнуващ портрет на любовта и брака през очите на две жени – една от миналото и една от настоящето, които ни разказват за търсенето на голямата любов, за перипетиите в семейния живот и за откритието, че истинската любов трябва да се отгледа, трябва да я носиш в сърцето си и да я даряваш безусловно.

Треса е уверена модерна жена, която е сигурна в почти всичко: в кариерата си на успешен кулинарен писател, в страхотните си приятели, в изтънчения си нюйоркски начин на живот. Това, в което никога не е била напълно сигурна, са мъжете, и тъй като наближава четирийсет, опасността да не се омъжи, надвисва над нея като тъмен облак. Когато домоуправителят Дан, красив като мъж от реклама и с поглед, пълен с обожание, се появява на прага й, тя решава, че той е Единственият, и много скоро след това те вече са женени.

След еуфорията около подготовката и самата сватба в съзнанието на Треса се поражда ужасно съмнение – че може би Дан не е най-подходящият. Той не е от нейната среда, има ужасни навици, които я дразнят, но пък е много добър и я обича, и сексът с него е страхотен. Какво не е наред?

С нарастващи съмнения Треса посяга за съвет към дневника със спомени и рецепти на баба си Бернадин. Защото баба й и дядо й са имали такъв брак, за какъвто Треса винаги си е мечтала – съвършен. Или поне тя си е мислела така…

Дните  на Бернадин през 30-те и 40-те години на 20 век в Ирландия преминават в очакване на голямата любов и е необходим цял един живот, за да разбере, че истинската любов  не е любовта от пръв поглед, а тази, която нараства с времето и преминава през изпитания и жертви.

Тайните на ирландските рецепти и на щастливия семеен живот тя завещава на внучката си:
Бракът е като хляба, който правиш всеки ден – понякога става много вкусен, друг път – клисав, но ако си в настроение и добавиш към собствената си рецепта нещо необичайно, като шепа сушени плодове или индийско орехче, той придобива екзотичен, неповторимо пикантен вкус. И като всяко съвършено ястие изисква и любов, и търпение, и всеотдайност.
Авторката Кейт Кериган прави връзка между традиционната ирландска кухня и истинската любов и поставя въпроса: можем ли да се научим да обичаме?

Откъс от книгата прочетете тук.

За автора:

Кейт Кериган е писателка, която живее и работи в Ирландия. Тя започва кариерата си като журналист и редактор на едни от най-успешните младежки издания във Великобритания, където пише под истинското си име Мораг Прънти, преди да се завърне в родната Ирландия през 90-те години на 20. век. Има седмична колонка в „Irish Mail” и редовно участва в програмата на радио RTE – „Sunday Miscellany”. Романът й „Рецепти за съвършен брак“ (ИК „Кръгозор”), който излиза у нас на 29 юни 2015 г., има номинация за „Романтичен роман на годината” и е преведен на 20 езика.
Страстта на Кейт към писането се заражда още в детска възраст. Въпреки че родителите й са учители, тя не се справя добре в училище. Когато е на 15, тя се записва на курсове по фризьорство, но увлечението й към писането остава.
„Когато на 19-годишна възраст вече бях квалифициран коафьор в Лондон, една от моите клиентки ми каза, че съпругът й е редактор в списание „Just 17”. Вцепених се от мисълта, че ще го срещна. Той пък беше харесал нещо, което бях написала. Започнах да пиша статии за добрия външен вид и прически, после това станах редактор на рубриката за красота, а след това, когато бях само на 22 – редактор на списанието. Бях неописуемо щастлива.

Не мога и да се моля за по-добър старт на кариерата си от този във фризьорския салон. Там срещаш най-различни хора, учиш се да намираш правилния подход към тях, предлагаш най-доброто от себе си.

Никой никога не ми е казвал, че съм умна или добра в нещо. Всъщност винаги съм била оставяна на заден план и обезкуражавана от учителите си, които не ме разбираха. Образованието е прекрасно нещо само по себе си и всеки трябва да извлече максималното от него, но то невинаги те подготвя за истинския живот”.
 
Източник: Independent.ie

Сподели в: