Книга за театрала Тачо Танев и филм за Елена Стефанова ще бъдат представени в Русе

ІV Международен "Дунав театър фест” започва от днес в Русе. Съпътстващата му театрална програма е интересна и даваща възможност театралното изкуство да се представи като история, като размисъл за отминалите дни на Русенския драматичен театър. В това отношение са и подбраните премиери на театрални книги и прожекция на телевизионен филм.

Утре от 18 часа
на Малка сцена ще бъде представена книгата "Тачо Танев. 50 години в служба на театъра". За нея ще говори  русенската журналистка Виолета Радева, която е написала предговора й. На премиерата ще присъства и неговата племенница.

Тачо Танев е известен театрален актьор и режисьор от близкото минало, чийто път в театъра започва в началото на ХХ век. Той е бил близо 25 години актьор в Народния театър в София, актьор и режисьор в Пловдив, Русе, Бургас. Именно на тези сцени е минал големият му театрален живот. В Русе е бил директор на театъра от 1937 до 1943 г. Този период е отбелязван от историците като забележителен и творчески силен. Тъкмо по неговото директорство – през 1942 г., театърът в Русе с указ на цар Борис ІІІ става държавен.

Тачо Танев е театрал от висока класа и неговите спомени разкриват един близо 50-годишен период от развитието на българския театър. Написана увлекателно и интригуващо, тази книга ни въвлича не само в бляскавите, но и в твърде драматичните мигове на живот на българския театрален творец, който завършва земния си път през 1962 г.

На 1 ноември 2008 г. от 17 часа в Камерната зала ще бъде русенската премиера на телевизионния филм "Уморено сърце" на телевизионната журналистка Бояна Шандуркова. Той е  посветен на голямата актриса Елена Стефанова. Това е филм, направен по поръчка на Националната телевизия (премиерата му на телевизионния екран предстои) и  съвсем естествено е той да бъде показан и в Русе – градът, където Елена Стефанова в периода 1970 – 1982 г. прави своите най-значителни роли. През 30-те години творческият й път също започва от русенска сцена. Елена Стефанова вече е на 92 години. Живее във Велико Търново и за Русе тя винаги си спомня с голям сантимент и носталгия. Филмът на Бояна Шандуркова ще разкрие сегашната душа и спомени на достолепната актриса. Очаква се на премиерата да дойде и самата  героиня на филма – Елена Стефанова.

На 3 ноември 2008 г. от 17 часа
на Малка сцена ще бъде почетен друг голям театрален творец – актьорът и режисьор Стефан Кортенски – чрез книгата му от спомени и размисли "Да създадеш театър". Тя ще бъде представена от неговата дъщеря – доц. д-р Мирослава Кортенска, която е известна театрална критичка.   

Стефан Кортенски твори от началото на ХХ век до към края на 60-те години. Бил е актьор, режисьор и директор на редица театри – Пловдив, Варна, Бургас и др. В Русе е актьор през 30-те години, а в периода 1947-1949 г. е и директор на трупата. И това е също важен, творчески интензивен период от историята на Русенския драматичен театър.
 
Още за "Дунав театър фест"

Сподели в: