Книга за дефицита на витамин В12

На книжкия пазар вече може да намерите "А дали не е В12?" – от Сали Пачолок – медицинска сестра с 24-годишен опит и Джефри Стюарт  – лекар с 18-годишен стаж (издателство "Кибеа"). Книгата разказва подробно до какви здравословни проблеми – физически и психически, може да доведе дефицитът на витамин В12.

Алцхаймер, депресия, фрактура на костите, умопомрачение, параноични налудности и агресивни изблици, аутизъм, микроинсулти, безплодие, сенилна деменция – това са само част от медицинските казуси, коментирани и анализирани от авторите.

Преводът е на Ирина Манушева, а консултант е д-р Мария Папазова. Редактор – Светла Лазарова, дизайн – Красимира Деспотова.

* * *
Какво според вас е общото между тези хора?

• Четиридесетгодишен репортер изгубва способността си да пише, пада при опити за ходене и често е толкова объркан, че жена му се съмнява за ранен Алцхаймер…
• Красиво, нормално осеммесечно бебе постепенно спира да говори и да реагира на родителите си, а след време дори не може да седи самостоятелно…
• Двадесетгодишна жена изпада в тежка депресия и прави опит за самоубийство…
• Балерина едва не загубва способността си да ходи след козметична операция…
• Шестдесет и девет годишна жена с проблеми с равновесието пада и получава
фрактура на таза…
• Тридесет и осем годишна жена е прикована доживотно към инвалидна количка след операция за стомашен байпас…
• Осемдесет и шест годишен мъж при внезапен пристъп на умопомрачение убива жена си…
• Петдесет и четири годишна жена страда от параноични налудности и агресивни изблици в съчетание със симптоми, диагностициране от лекаря й като множествена склероза…
• Четиригодишно момченце, диагностицирано с аутизъм…
• Седемдесет и три годишен мъж, чиито чести падания лекарите обясняват с напредналата възраст и вероятни микроинсулти…
• Млада жена, която не може да зачене…
• Дядо, който за по-малко от година се превръща от здрав мъж, тичащ сутрин за здраве, в потиснат и объркан старец, диагностициран със сенилна деменция…

Ето и общото между всички тях: никой от тях не е получил правилна диагноза. Вместо това са се сдобили с множество неверни, често безнадеждни диагнози: проблеми в развитието, аутизъм, множествена склероза, психоза, сенилна деменция, преходни исхемични атаки, депресия или диабетна невропатия. В действителност обаче всички те страдат от едно и също болестно състояние:

Дефицит на витамин B12

Дефицитът на витамин B12 е епидемия, водеща до повече вреди за здравето от полиомиелита, която може да бъде предотвратена с елементарен скрининг и лечение.

Сали Пачолок

За авторите

Сали Пачолок, спешна медицинска сестра с 24-годишен опит, завършва с отличие приложни науки, а след това придобива бакалавърска степен за медицинска сестра в Държавния университет „Уейн“.

Преди и по време на образованието си работи като спешен медицински техник и парамедик. В здравната система е от общо 32 години, през които помага на хиляди пациенти. Има допълнителна квалификация по кардиопулмонална ресусцитация, обучение на парамедиците, подготовка на медицински сестри и спешна педиатрична помощ и е член на Асоциацията на спешните медицински сестри.

През 1985 г., след като редица специалисти не успяват да определят причината за състоянието й, Пачолок сама си поставя диагнозата дефицит на витамин B12, откъдето идва и страстната й мотивация да информира обществеността за опасните последствия от тази тиха, твърде разпространена болест.

Д-р Джефри Стюарт има 18-годишен опит в спешната медицина, а също така квалификация за поддържане на живота при травми, кардиопулмонална ресусцитация на възрастни, деца и новородени. Завършил е Чикагския колеж за остеопатична медицина, а подготовката му обхваща ампутации в полеви условия и деконтаминация на опасни вещества. Участвал е в съвместни тренировки с отряда за бързо реагиране на Детройтското летище. През 1987 г. взема участие в изследване на зрителната кора, проведено от Института по психично здраве в Бетесда, Мериленд, а през 1985 г. – в изследване на метаболизма на холестерола на Университетската болница „Рокфелер“ в Ню Йорк. Член е на Американската асоциация по остеопатична медицина и други професионални организации.

Сподели в: