Книгата "Четецът" скоро и в България

"Четецът" е история, която направи световноизвестен своя автор, немският професор Бернхард Шлинк.

Случайната среща между любознателен професорски син и красивата кондукторка Хана, чиято разлика е цели две десетилетия, се превръща в страстна сексуална връзка. Еротичното взаимно завладяване, което се случва напук на всички обстоятелства, си има своята странност.

Четенето на глас се превъръща в част от любовната игра, задължителна увертюра, която неизменно предхожда физическото сбъдване на любовните копнежи на прилежния гимназист, за чийто таен живот никой не подозира.

След внезапната раздяла главният герой остава с болезнена празнота на мястото на отнетото истинско щастие.

На него обаче му е съдено отново да срещне жената, преобърнала живота му.

Привлекателната кондукторка Хана по време на Втората световна война е служила в СС и дори е била надзирател в лагер на смъртта. Тя получава тежка присъда пред очите на присъстващия в съдебната зала студент по право, който отказва да повярва, че любимата му е отговорна за гибелта на невинни хора.

Четенето на глас за Хана продължава независимо от болката, ужаса от вината и кошмара на неизречената тайна, която само двамата знаят…

Трагизмът на тази болезнена и шокираща история е в човешките измерения на усещането за лично и съдбовно определено. Обстоятелствата на историческото време задават страшни въпроси за участниците в тази драма и за всички въвлечени в европейските сюжети, в които проблемът за вината продължава да тежи…

Метафората за четенето, за проглеждането и за любовта въпреки всичко изящно се преплитат в тази трогваща и катарзисна творба.

Скоро излиза и филм по книгата с Кейт Уинслет и Ралф Файнс.

Издава: ИК "Intense"
Корична цена: 12 лв.

* * *

Вижте още:
Бестселърът "Измерването на света" от Даниел Келман

Сподели в: