Книгата Поясът на шахида

Малък отряд бивши военни, събрани от полковник Шведов, контролира Зоната – ничия земя на границите на Русия и Чечня. Бухала започва нов живот в тази група и скоро става неин водач.

Бухала и неговият отряд се подготвят за пореден път да въздадат справедливост. Законът и съдът са безсилни да накажат престъпниците, затова планът включва изпълнение на смъртна присъда направо в съдебната зала. Полковник Шведов има и личен мотив – подсъдимите са се изгаврили с негов приятел. Ситуацията придобива нови измерения, когато отрядът разбира, че не е единственият заинтересован от делото и подсъдимите. Чеченците готвят мащабна операция по освобождаването им.

Техните действия озадачават Бухала и Шведов, които със закъснение разбират истинската цел на чеченците. Страничен участник в делото се оказва един от лидерите на бунтовниците, който успява да избяга. Хасан Хуади е образован и опитен във военното дело, вещ манипулатор и наставник на бъдещи терористи шахиди. Такава мишена не се изпуска, отрядът спешно се отправя по следите му в Москва.

В същото време в столицата действа самостоятелно младият студент Сергей Кочергин. Той е бил държан в плен от чеченците, станал е свидетел на поругаването на майка му. Сега Сергей има само една мисия: лична война с представителите на тази националност до изтласкването им от руската изконна територия. Той успешно провежда няколко провокации и замисля да противопостави един срещу друг два влиятелни чеченски клана в Москва.

При една от своите акции Сергей среща сър Джон, радетел на християнството и борец срещу исляма и неговите последователи. Неопитният студент не подозира, че зад новия приятел се крие коварният Хасан Хуади. В Москва ще се проведе мащабна конференция, която ще събере висши ислямски духовници от цял свят. Опасният терорист замисля чудовищен план, кощунствен дори и за фанатиците ислямисти, а Сергей ще е пионка в ръцете му. Детайлите са изпипани прецизно и сякаш нищо не може да предотврати кървавата трагедия.

Животът обаче е непредсказуем. Никой не може да предположи, че в един прекрасен ден пътищата на Бухала и Сергей ще се пресекат …

Още за автора: След 18 години служба в Спецназ и руската армия Лев Пучков застава на кръстопът. Бандит? Телохранител? Той избира професията писател и още с първите си книги оглавява руските класации. Лев Пучков покорява читателите със самобитен стил, неизчерпаемо въображение и не без малка доза самоирония. През март 2007 година авторът се срещна и с българските си почитатели в София, Пловдив и Казанлък.

Обръщение на автора към българския читател:

Посетих България само за три дни и се влюбих в тази страна окончателно и безвъзвратно. Трудно ми е да опиша с думи колко е прекрасен този древен край –  въплъщение на земната благодат. Сложно е да се вмести в рамките на обикновените разсъждения колко е драматична и многостранна историята на България. И въпреки всичките несгоди и трагедии, този народ притежава потресаващо великодушие, гостоприемство и наистина царско величие. За мен е огромна чест, че тези сурови загадъчни хора четат книгите на един обикновен руски войник, който е успял да пренесе през всичките войни неугасимия стремеж към Прекрасното и Вечното. Благодаря Ви, братя българи. Нека на вашата земя винаги да има мир…

Корична цена – 9,95 лв
Очаквайте в книжарниците на 13 август 2007 г.

Сподели в: