Книгата на Тихомир Йорданов "Тетрадка по всичко" ще бъде представена днес във Варна

Книгата "Тетрадка по всичко" от Тихомир Йорданов ще бъде представена тази вечер от 18 часа в Концертно студио на Радио Варна, съобщиха оттам за Kafene.bg. В нея авторът е включил разкази, стихове, есета и преводи, структурирани в разделите "В един кюп” "Моята кратка теория на литературата” и "Неотзвучали гласове”. И в това свое произведение той остава верен на стила си, характерен с близост до документалния разказ, с притчов наратив, внимателно отношение към словото и краткост на изказа.

В първия раздел "В един кюп” Тихомир Йорданов отправя посланията си към читателя, улеснявайки възприятието с подзаглавия като "Подслушан разказ”, "Романтичен разказ”, "Разказ за българи”, "Сантиментален разказ”, "Сюрреалистичен разказ”, "Еротичен разказ”, "Селска случка” и др. Уточненията издават, наред с всичко останало, и незлобивата ирония на мъдреца, която родее Тихомир Йорданов с разказвачи от ранга на Йордан Радичков и Радой Ралин.

В "Моята кратка теория на литературата” авторът споделя с непристорена откровеност писателските си и човешки прозрения за магията на словото, разсъждава над онази взаимовръзка между литературния човек и словото, която ги обрича на истинност, провижда в словото не само познанието, но и действието и определя вярата в сбъдването на словото като най-голямата негова сила. Тези непрочетени лекции върху поетичния образ, върху разказа като преживелица, върху ритъма и мелодията на повествованието подлагат на анализ литературни постулати или цитати от известни хора на словото и създават много поводи за размишление над писателското поприще

Третият раздел "Неотзвучали гласове” съдържа преводи от руски език, които продължават споменатата тематика и срещат читателя с философските разсъждения за твореца и творчеството в руската поезия от близо две столетия. Подборът на авторите и творбите, дело на самия Тихомир Йорданов, предопределя антологичния характер на тази последна, дълбоко преживяна част от неговата тетрадка.

Впрочем всичко в "Тетрадка по всичко” носи белега на личното и личностното, на съкровеното и сакралното, преживяното и провидяното за един човешки живот. Обобщението в този смисъл Тихомир Йорданов е написал върху последната корица на книгата: "С мерак тръгнах на училище. Родителите ми купиха голяма чанта, те вярваха, че ще мога да я напълня с цялата световна наука и образование. Така и направих. Всеки ден слагах в нея учебници и тетрадки, старателно подвързани и надписани. Тетрадка по родинознание. Терадка по писане, по четене, по смятане, по пеене и т.н. Нарамвах чантата и, понесъл тежестта на човешкото познание, отивах на училище. После чантата  ми започва да олеква – една подир друга излизаха от употреба тетрадките и учебниците, додето ми остана само една тетрадка. Бях я озаглавил: Тетрадка по всичко. Носех я превита в задния джоб на панталона си. Изваждах я само при случай, както се посяга към енциклопедия.
Все още продължавам да си служа с тази тетрадка. Тя няма изписване. Ако сте любопитни, погледнете в нея.”.

Писателят Тихомир Йорданов, удостоен по повод неговия 75-годишен юбилей през 2007 г. с почетния златен знак “Заслуги към Варна”, е свързал живота и творчеството си с Варна и варненци. “Аз съм варненски писател. Моят дух, моите пристрастия, моята среда, приятелствата ми са варненски. Варненски са и темите и сюжетите ми, героите ми, мнозина варненци могат да се познаят в тях (има и назовани с истинските им имена) или пък да разчетат случки и събития, станали тук. Аз не се стеснявам от географската ограниченост. Античните писатели вместо фамилни имена към името си прибавяли името на месторождението или местоживеенето си. Това не ги прави по-малко значими”, обяснява географските си и литературни пристрастия сладкодумният разказвач, наречен от анализаторите най-варненският писател.  

Тихомир Йорданов е член на Съюза на българските писатели, пише стихове и разкази, превежда поезия от руски език, работил е във вестник “Народно дело”, Радио Варна, Телевизионен център Варна, книгоиздателство “Георги Бакалов” и др. В значителната по обем литературна продукция, емблематични за автора остават: книгата с разкази "Варненски работи” /1975/, "Спасената книга” – стихове и импресии /2002/, "Варненска читанка” – разкази и очерци  /2003/, "Приказки от кафенето” /2004/, “Разкази от първа ръка” – избрани творби /2007/, "Руски поети на мой глас” /2007/. Творбите на Тихомир Йорданов са включвани в различни сборници и антологии. Превеждани са на руски, украински, белоруски, чешки, полски, немски, румънски език, и на иврит.

Сподели в: