Книгата "Изкупление" има своята премиера днес

В най-горещия ден от лятото на 1935 г. тринайсетгодишната Брайъни вижда как по-голямата й сестра Сесилия съблича дрехите си и се гмурва във фонтана в градината на тяхното имение. До фонтана, наблюдавайки, стои нейният приятел от детските години Роби, завърнал се наскоро, също като Сесилия, от следването си в Кеймбридж.

Още преди края на деня животът и на тримата ще се е променил безвъзвратно. Роби и Сесилия ще са прекосили граница, която дори не са си представяли в началото, и ще са станали жертва на въображението на по-малкото момиче. Брайъни ще е станала свидетел на мистериозни събития и ще е извършила престъпление, което цял живот ще се опитва да изкупи.

"Изкупление" е най-доброто постижение на Макюън. Брилянтно и изключително грабващо в своето описание на детството, любовта, войната, Англия и нейните класови разслоения, а в центъра му е едно дълбоко – и дълбоко затрогващо – изследване на срама и прошката, на изкуплението и трудното покаяние.

За автора:
Иън Макюън (роден през 1948 г.), най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци, е автор на десетина романа, сред които "Откраднатото дете", "Амстердам", "Невинният", "Изкупление", "Неумолима любов" (ИК Колибри – 2005). Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата "Съмърсет Моъм". Следват три награди, сред които и "Букър", за която Макюън е номиниран четири пъти последователно. А романът "Изкупление" получава 4 награди – истински рекорд. "Събота" (ИК Колибри – 2007) също е номиниран за "Букър" и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература "Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз". Много от произведенията на Макюън са филмирани, включително и "Изкупление", като филмът е награден с много награди, включително и Оскар.

Сподели в: