Книгата "Българско море" ще бъде представена днес във Варна

Книгата "Българско море” от Станислав Пенев ще бъде представена днес от 18 часа в Радио Варна, съобщиха оттам.

"Българско море”, изд. "Ателие 89”, Варна 2008 г., е една от петте авторски и преводни книги, излезли през 2008 г., с които Станислав Пенев отбелязва 55-годишния си рожден ден. Тя включва най-доброто от творчеството на поета, като предлага нови, но и специално подбрани произведения. В този смисъл лиричният сборник представлява един много личен опит за себеоценка, постигната чрез нелесната дистанция към самия себе си. Колко важно е морето за морския човек проличава от изведения в заглавието цикъл "Българско море”. Тематичното разделение на поезията в цикли носи същевременно условен характер, защото както в маритимните "Дълбини”, "Прибой”, "Българско море”, "Вълната е дълбоко в мен”, "Безбрежност”, така и във философско обагрените  "Осъзнати мигове”, "Битие”, "Духовни пейзажи” и "По лунната пътека”, авторът търси квинтесенцията за нещата. Тя му се открива във всички проявления на природата и във всички онези житейски сюжети, които се случват на поетите, за да им кажат/покажат повече от видимото на епидермално ниво. Метафоричната образност, характерна за поезията на Станислав Пенев, е един от силните интелектуални и емоционални заряди и на поетичната му книга с избрани произведения "Българско море”.

На  премиерата на "Българско море” ще участват с рецитал Николай Божков и Иван Ненов, а младите артисти от театралния състав на Маргарита Шишкова при Общински детски комплекс Варна ще представят своя спектакъл  "Морско дъно”. Станислав Пенев също ще чете свои стихове и ще обяви конституирането на кръг "Литературно общество” със свой вестник, чийто главен редактор ще бъде той.

Станислав Пенев e от Варна. Завършва българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски”. Публикува първата си стихосбирка "Интимна космогония” през 1992 г., следва издание на полски език и още лирични книги: "Дом на брега”, "Не всичко от мен”, "Единствено за теб”, "Бeзкрайно дълго ще съм с теб”, "Климат”, "Морски времена”, "Надига се душата да отплава”, "Брегове”, "Небето бавно отпътува”. Станислав Пенев публикува в редица вестници, списания и литературни алманаси. Издал е още "Стихотворения за деца”, "Афоризми и хумористични мисли”, редица литературоведски изследвания и студии, езикови и литературни тестове. Носител на наградата "Андрей Германов” и на награда от първия поетичен фестивал на името на Никола Вапцаров във Варна.

Сподели в: