"Клуб Нусантара" представи индонезийска поезия

Далечната тропическа Индонезия е малко позната в България. Благодарение дейността на туристическите фирми напоследък тя вълнува съзнанието на българина предимно като екзотична туристическа дестинация, наред с други азиатски страни. От информациите агенции до нас достигнаха вести за унищожителното цунами, взело толкова много жертви на остров Суматра. Рядко се прокрадва и съобщение за пробуждането на някои от десетките вулкани на Индонезийския архипелаг.

Дружеството на приятелите на Индонезия "Клуб Нусантара" си е поставило задачата да представи пред българската публика богатата съкровищница на индонезийската култура. Състоялата се на 18 януари 2010 г. в Природонаучния музей "Вечер на индонезийската поезия" е истинско откровение по пътя на разкриване ценностите на самобитната култура на четвъртата по население страна в света. На нея бе представена поетичната антология "Песните на Нусантара" от поредицата "Световна поезия" на Издателство "Лице". Антологията включва най-видните творци на Индонезия от ХХ век, както и образци от песенното фолклорно творчество на страната на седемнадесетте хиляди острова. Издаданието е направено съвместно с Посолството на Република Индонезия в София, за което свидетелстват приветствените слова на посланиците И Пагъх Нурдана и Радин Сухарионо от двете издания на книгата.

Съставителството и преводите на творбите са дело на българския дипломат, преподавател по индонезийски език и председател на "Клуб Нусантара" д-р Красин Химирски. Част от преводите са съвместни с българските поети Блага Димитрова, Андрей Андреев, Нино Николов, Надя Попова, Милена Лилова, Павел Славянски, Миглена Николчина, Петър Манолов.

Вечерта бе открита с изпълнение на флейта от доц. Венцислав Киндалов, преподавател в Музикалната Академия "ПанчоВладигеров".  Д-р Красин Химирски изнесе кратко есе за индонезийската цивилизация през вековете и развитието на традициите на класическата малайска литература от индонезийските творци през бурното минало столетие.

Младите талантливи артисти Георги Грозев и Диана Милушева от Театралната школа "Любен Гройс" откриха рецитала с изпълнение на лиричните индонезийски четиристишия "пантуни", след което рецитираха прочувствено стихове от Йоханес Татенкенг, Асрул Сани, Тауфик Исмаил, Диах Хаданинг, Флорибертус Рахарди.
Д-р Красин Химирски прочете творби на поети от различни поколения: Сутан Такдир Алишахбана от поколението "Балей Пустака" от началото на ХХ в., Интойо – поколението "Пуджанга Бару" от тридесетте години, Хаирил Анвар – най-значителния поет на поколението от 1945 г., Ситор Ситуромарнг и Иуан Симатупанг -поколението от 50-те години, Рендра и Гунаван Мохамад -поколението на "шестдесетниците" и от съвременните творци Гунаван Мохамад, Хамид Джабар, Нирван Деванто. Последните двама поети посетиха нашата страна и проведоха самостоятелни рецитали в НДК и в резиденцията на индонезийския посланик.

За да се усети мелодията и поетиката на творбите, няколко от тях бяха прочетени в оригинал от индонезиеца Игусти Кътут Путра, който от дълги години живее в България. Поетът Павел Славянски – издател на Антологията – прочете стихове от Ситок Сренгенге и Емха Айнун Наджаб. Той изрази пожелание да бъде преиздадена изчерпаната поради силния читателски интерес антология.

От името на Индонезийския посланик Роберт Имануел Ингкириванг пълномощният министър на посолството Ади Хартомо приветства организаторите и присъстващите любители на поезията. Той високо оцени антологията и проведения рецитал, които са принос в по-нататъшното опознаване и културно сближение между индонезийския и българския народи. 

Хаирил Анвар

Аз

Когато дойде последният ми час,
не ме оплаквайте със скръбен глас.
Не ме жали и ти.

Безсмислени са вашите сълзи.

Че аз съм звяр безпътен,
от глутница пропъден.

Ако ли ме куршум простреля,
пак ще препускам пътищата онемели.
От болка няма да простена,
а ще се нося разярено,
докато раните угаснат в мен.

И към смъртта напълно безразличен –
хилядолетия живота ще обичам.

Превод: Д-р Красин Химирски

На снимката: артистите Георги Грозев и Диана Милушева от Театралната школа "Любен Гройс"

 Вечер на индонезийската поезия
Индонезийски гамелан прозвуча в София

Сподели в: